Мобилно меню

4.6714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (70 Votes)

JosephЗадавам този въпрос, понеже от интервюто на митр. Иларион (Алфеев) от 26 януари т. г. в предаването „Церковь и мир“ разбрах, че са два вида: диптиси на Вселенската патриаршия и „нашите диптиси“, т. е. на Московската патриаршия.

Като член на пълния състав на Св. Синод на БПЦ-БП си зададох и други въпроси относно казаното в това интервю, които пожелах да споделя с читателите на Двери.бг.

Например, кой е авторът на интервюто, че с такава убеденост гарантира петото място на Грузинската православна църква в „нашите диптиси“, ако Грузинската църква заеме страната на Москва в борбата ѝ с Константинопол?

И още, че „сега, когато патриархът на Константинопол бъде премахнат от диптисите, Грузия ще заеме петото място, докато в диптисите на Вселенската патриаршия Грузия е на девето място и никой не възнамерява да преразгледа това“.

Не знам читателите как си представят този нов ред, описван в интервюто, но за мене този изказ е твърде голямо безпокойство и дори страх. Не сме съгласни с Вселенския патриарх, че без предварително съгласие на всички поместни православни църкви даде томос на Киевската митрополия, а сега пък в това интервю с увереност се гарантира „пето място“ и промени в този най-чувствителен проблем за диптисите, който беше отлаган за всеправославно обсъждане и уточняване десетки години в миналото, уж да се избегнат конфликтите.

И последен въпрос: къде обаче отива сегашната патриаршия, която според диптисите на Вселенската патриаршия е на пето място. Не е казано изрично в интервюто, но щом „патриархът на Константинопол бъде премахнат от диптисите“, то Московската патриаршия кое място, мислите, ще заеме – четвъртото или първото?

А аз си мисля дали най-после и моята Българска патриаршия, която е такава още от 893, 1235 и 1945 г., няма да си отиде на точното място, а не да е на сегашното, макар че „никой не възнамерява да преразгледа това“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ud9yp 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора