Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
1_118.jpgЗа пета поредна година град Поморие бе огласен от ангелските песни на участниците в международния фестивал на православната музика “Света Богородица – Достойно есть”. Събитието бе открито на 07 юни с литийно шествие, извършено от сливенския митрополит Йоаникий и беше закрито на 11 юни с празнична литургия и заключителен концерт, в който взеха участие всички хорове и ансамбли.

Програмата на фестивала включваше изпълнения на църковни песнопения в продължение на три дни от 16 до 20 часа в църквата Света Богородица, вечерите продължаваха с изяви на открита сцена, а до обяд в читалище “Просвета” лекции изнесоха професор Стефан Хърков и богословът Дарин Алексиев.

Организаторите се похвалиха, че интересът към фестивала расте с всяка изминала година и вече дори се забелязва влиянието на това събитие върху стила и начина на пеене на тези изпълнители, които са участвали и в предишните издания. В музикалната програма се изявиха църковни и светски хорове и певци от България, Русия, Украйна, Белорус, Сърбия, Полша и Румъния.

В духовното пеене съревнование не може да има, класациите не са присъщи на Православието, подчертаха някои от организаторите на фестивала. Затова и състезание между участниците нямаше, а по-скоро всички зрители и певци се почувстваха обединени от любовта си към православната музика. Публиката, която беше изпълнила храма, реагира спонтанно още след изпълнението на първия хор и започна да аплодира. Това даде повод на дядо владика да предупреди, че в храма емоциите не се изразяват с ръкопляскане. Навикът обаче се оказа доста силен и присъстващите продължиха да аплодират след всяко по-завладяващо изпълнение.

Фестивалът е създаден по идея на композитора Георги Попов и Йорданка Туджарова. С годините успява да си спечели много почитатели и се превръща в уникално по характера си събитие. В тези пролетни дни в морския град се срещат певци от различни школи, привърженици на различните типове пеене. Някои предпочитат така нареченото монодийно пеене, което е било характерно за българската църква до 19 век, други са привърженици на хоровото пеене, което се е развило традиционно най-силно в Русия. Композиторите и певците търсят баланса между двете. Но всички са единодушни, че за да бъде пеенето наистина духовно, за да извисява, то трябва да излиза от сърцето и да бъде молитва.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqudw 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Когато човек се моли, той се държи към Бога като към приятел – разговаря, доверява се, изразява желания; и чрез това става едно със Самия наш Създател.

Св. Симеон Солунски