Мобилно меню

4.7 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (30 Votes)
images.jpgМного съм слушала и чела да отъждествяват католицизъм, съответно папство и масонство. Чак ми се е насложило впечатлението, че католицизмът е създал масонството. Не знам доколко е вярно, но като православна християнка се доверявам на строго православните духовници, които ратуват за чистотата на православната ни вяра и на Църквата, борят се срещу икуменизма и всякакви “контакти” с неправославни, предпазват ни от предателство спрямо св. Православие. На тях ако не вярвам, тогава на кого?!

И сега изведнъж Ватиканът ми “скри топката”, както се изразява баща ми в подобни безизходни случаи. Чрез свой висш представител католическата централа се разграничи от масонството, обяви за несъвместими двете членства: в католическата църква и в масонството. Ясно и просто!

Но чета и препрочитам днес тази новина тук, в "Двери", и се чудом чудя: какво прави по този въпрос моята, Българската православна църква или по-точно нейният синод?
- Защо той не заема ясна позиция относно масонството?
- Защо не осъди и не санкционира онези свои владици, които според много публикации са членове на масонските организации?
- Защо не им поиска да заявят публично, че не са масони (ако така твърдят пред синода)?
- Защо толкова безотговорно се допускат произволи като факта, обявен офиално в масонския сайт в хроника на българското масонство: "Ноември 1994 г. В манастира “Св. Кирик” край гр. Пловдив се провежда І-ви Велик събор на българските масони"? То вярно, че въпросният манастир е нещо като полу-хотел, но все пак още се води манастир.
- Защо не взе отношение по случая, когато един епископ (при това семеен, както писаха) вкара масони в олтара на Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” и се снима с тях на “горното място” (според нашия енорийски свещеник това е мястото в олтара зад св. престол)?
- Защо не реагира, когато в софийската катедрала “Св. Неделя” се проведе масонски ритуал при погребението на Илия Павлов?
- Защо е това безхаберие по такъв явно важен въпрос?

Всъщност, какво ли означава “мерзостта на запустението”?!
И вярно ли е, че тя ще се яви тъкмо на "горното място"?

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kquu4 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики