Мобилно меню

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)
Стоян ТодоровВ Българската православна църква имало и законни отличия, както се вижда от дописката за новия протопсалт на БПЦ. Отличия, които се дават “по ряду и по чину”, т. е. с решение на Св. Синод и за ясни заслуги към живота на Църквата.
Стоян Тодоров Мерджанов стана протопсалт, т. е. първопевец на нашата Църква, която го отличава след десетилетна служба на вярата в Господ Иисус Христос и на хората, които я изповядват. Ето една личност, която наистина заслужава, да бъде отличена. Личност, свързана още от раждането си с Българската екзархия, после с желязната църква “Св. Стефан”, с духовното образование у нас, с църковния живот и преди всичко – с богослужението. Личност, която в годините, когато вилнееше разколът в БПЦ, зае най-високия пост за мирянин в канцеларията на Св. Синод и отстояваше от своето място правото и каноничността на Църквата ни.

Всичко е ясно и точно. За разлика от други “удостоявания” на неизвестни хора за неясни заслуги и по спорни критерии.

Нека да е жив и здрав новият протопсалт и до сетния си дъх да може да пее на нашия Бог!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kquwf 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит