Мобилно меню

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (50 Votes)
Това не е новина или съобщение, а добронамерено, спасително предложение. Така се гарантира ограничен достъп, намалени посещения, избягване на контакти, спокойствие.

Цел: изолиране на вирус от неизвестен щам, причинил неприятно усещане във всеки един здравомислещ християнин и член на БПЦ.

Трябва да спасим старците от неудобно-драматичната ситуация, в която някои от тях въвлякоха себе си,  Св. Синод и цялата Българска православна църква. Идеята не е моя. Високопреосвещеният Галактион, след като забърка грандиозен скандал, заболя от грип и се покри дълбоко в епархията си, която вече е сигурно място, защото си има архонт,  посветил й се в служение. Като отмине скандалът, ще оздравеят горните и долните дихателни пътища на архиерея и хайде пак - на лов за архонти!

Я да обявим една грипна епидемия дотогава!

Години наред административно-управленският орган на БПЦ беше обвиняван в неадекватност, мудност, неангажираност към актуалните проблеми на Църквата и  обществото, прекалено послушание към властта и т. нат. Чували сме по адрес на Синода определения като  “спален вагон”, а синодалната практика извая мило звучащи термини като “благовремие”, съществуваха два периода “между Възкресение и Рождество” и “между Рождество и Възкресение”. Бяхме свикнали с тази ситуация и я наблюдавахме с наивност и примирение, а на моменти реагирахме с добронамерена ироничност, мека и лека критика. А и нямахме кой знае какъв избор.

Дойде промяната, за която не само обществото се оказа неподготвено, но и административното управление на БПЦ. В суматохата някои църковници станаха  набързо “неразбрани”  демократи и родиха разкола. А разколът в чисто административен план се оказа невероятно полезен и многофункционален, нещо като бедуинска кърпа, която служи за 101 неща (бърсане, подсушаване, завиване, хващане на топъл предмет, тоалет...). Измихме и избърсахме ръцете си с разкола: разколниците пречеха на реформите в Църквата; властта подкрепяше разколниците; корупцията - тя беше само разколнишка; наемите ги прибираха разколниците; не възстановихме имотите заради разколниците; онази банка, която фалира, и там имаше уж нещо разколническо. Нямаше виновни, нямаше бездейни, нямаше административно греховни и наказани. Имаше разкол, който можехме да използваме за оправдание на 101 злини. Чиста работа!

Да, но Бог е милостив  и ни върна единството. Онова единство,  което Църквата административно и духовно преживява именно в своето съборното начало, олицетворявано от Св.  Синод. Единството дойде в едно истинско благовремие (използвам синодална терминология), свързано с приемането ни в Европейския съюз - нови възможности, нови предизвикателства, свобода, нов закон, гарантиращ големи права на БПЦ.  

Какво ново начало, какви нови хоризонти? Имам чувство, че една част от архиереите са чакали на летящ старт този момент. Настана една надпревара, едно лобиране. Нищо общо с онази летаргия от последното десетилетие. Безпрецедентно беззаконие с имоти, разпродажба на титли, купуване на митрополитски избори, флиртуване с политици и властници, изграждане на идеални образи чрез PR-агенции и едно безкрайно чувство за безгрешност и ненаказуемост. Пък и Бог високо, а Негово Светейшество, Господ здраве да му дава,  в болница.

Така, ама обществото, макар и бавно, стана гражданско и търси отговор на въпросите. Журналистите, тези “досадници”, и те гледат да си вършат работата. Клирът и миряните се идентифицират като Църквата и не са безразлични. И така настана голям хаос, заваляха неудобни въпроси. Адвокати обясняват необясними сделки, някои архиереи не искат да отговарят и играят ролята на “обидени”, мънкащи и криещи се от камерата, други отговарят надменно от разстояние, трети - дава интервю, което не е давал, на журналист, който не съществува. И нещо ново, доста екзотично – митрополит с болничен лист. Цялата тази нечистотия ни залива от електронните медии и печатни издания. Срамно и неприятно! Стига толкова!

Да се обяви грипна епидемия в Св. Синод, да се пребори вирусът и да се възстанови спокойствието в Българската православна църква!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kquka 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж