Мобилно меню

4.88 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (25 Votes)
Тодор Карагьозов
За първи път гледам Биг брадър. Не че съм нещо извисен или интелектуален. Просто има различни начини да си губиш времето и аз съм си го губел по други – но не много по-различни. Между другото интересът ми бе провокиран най-вече от форумите, и то от православните форуми, в които се спореше трябвало ли е да влиза Тодор или не е трябвало. Тъй като не знаех нито кой е Тодор, нито защо точно той е трябвало или не е трябвало да влиза, се позагледах.

Още Ал Капоне е казал, че най-добре се печели от човешките слабости – по негово време хазарт, проституция, алкохол. В този смисъл нищо ново – Биг брадър дори има потенциал за развитие – печели се много, а хората все повече имат склонност към алиенация и все по-голяма нужда от общуване. Все повече самотни хора, комплексирани и нещастни в своето ежедневие, ще търсят среда и приятели, с които да могат да са 24 часа, да живеят с техните проблеми и радости, но през един екран растояние, така че винаги, когато искат, да щракнат дистанционното и да се изключат. Биг брадър им го дава това – на цената на няколко смс-а или поне на цената на рекламното натравяне. И на платена кабелна, разбира се, който иска да е денонощно с шоуто.

Лошото за продуцентите и надеждата за част от зрителите е единствено това, че печалбата принципно е пропорциоална на инвестицията. Така че ако не инвестираш нови пари, трябва да инвестираш нови идеи. А това става все по-трудно с всяко ново издание. След като вече събереш травестити, гейове, проститутки, бременни, бивши, бъдещи, прости, мръсни, яки, смешни, вярващи, невярващи, граждани, селяни и т.н., “представителната” ти извадка започва да се свива като прани гащи - за да шокираш и заинтригуваш, трябва да задълбаеш. Така че да се готвят убийците, шизофрениците, изнасилвачите, педофилите и пр. Което обаче в един момент ще доведе до пренасищане и отдръпване – твърде гнусно за скучаещите домакини, твърде неразбираемо и объркващо за пенсионерите, твърде нагласено за тийнейджърите. Това си е естествен процес –  ако продължи по-дълго, от масово, шоуто ще стане профилно, за определен тип публика, по-малобройна, но по-вярна. Това продуцентите го знаят и гледат сега да си “оправят тотото”.

Идеята ми обаче не е да правя някакъв дълбок психологически анализ. Чисто, ясно и просто е, че това шоу се прави за пари. Никакъв социален експеримент, никакви али-бали. Но понеже е обидно да кажеш на зрителя, че е глупак, нужно е малко да му хвърлиш прах в очите – национална извадка на участниците, психологически типажи, драматични житейски истории, очаквано неочаквани развръзки, специални анализатори, психолози и пр. Дотук нищо ново – не е лудият оня със зелника, а другият. Без да се обижда никой, но дистанционното е в нашите ръце – като не ти харесва – га`сиш и бе`гаш, – и поне няма да забогатяват на твой гръб. Другото си е все реклама, независимо дали хвалиш или оплюваш.

Та думата ми е за Тодор. По-точно за всичките Тодоровци, които сме съпреживявали неговото участие, защото е вярващ и православен, и които се питаме  или сме се питали “ами ако аз бях там на негово място?”. Та, трябваше ли да влиза Тодор или не трябваше?

Няма значение – така или иначе ще загуби. Дори и да вземе парите, т.е. да стане победител. Е да,  вярно е, че сам си влезе в този капан, но това изобщо не ме радва. Ясно е, че ако постигне благородните си намерения - да свидетелства за Истината и вярата, тогава трябва да се закрие това шоу, като не просто нехристиянско, а и нехуманно, по дефиниция (а при добри адвокати, убеден съм – и незаконно). Няма да се спирам на това по-подробно, защото смятам, че по този въпрос се каза и изписа достатъчно. Но да се закрие шоу, което носи такива печалби, заради единия Тодор, пък бил той и християнин, “падре” и не знам си още какъв, това няма как да стане. По-скоро ще му се намери цаката, така че да бъде изкаран лъжец, лицемерник, сребролюбец, похотливец и т. н. по реда на смъртните и “несмъртни“ грехове. Е, ако успеят да го смачкат и напраят смешен, може и да вземе наградата (и тук хитро е измислено този път – накря победителят може да се наложи да си доплаща за участието, но от кумова срама ще дадат някой лев), като компенсация, че Тодор вече не е Тодор, а Биг Брадъровия Тодор.

В противен случай, остане ли си Тодор Тодор – вън! То, за това зли езици има достатъчно – добрата дума липсва.

Снимка:bigbrother.bgКратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqupr 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст