Мобилно меню

4.9423076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (156 Votes)

IMG 20170422 152145Това е общо взето животът на един монах. Или на една монахиня. Години и десетилетия живеят в „страстната седмица“, а завършват земния си път в „светлата седмица“. В дадения случай нещата не само метафорично, но и реално така се случиха. Но да започнем отначало.

Севда беше останала без баща още преди да я роди майка й, също Севда. Много я обичала и сигурно затова е решила да я кръсти на себе си – Севда, тоест Любов. Името не било напразно. Защото целият живот на младата Севда бил изтъкан от любов. Двете живеели в немотия, но майка й я възпитала в Христовата любов. Затова макар Севда от млада възраст да пожелала да отиде в манастир, не го сторила, докато била жива майка й. Старата Севда боледувала години наред и добрата й дъщеря от любов останала край нея до сетния й час. А после, вече 42-годишна, отишла под покрова на Божията майка – в Ресиловския манастир.

Бързо усвоила монашеските послушания, но не бързала да става монахиня. И благата игумения не я карала да го прави, чакала сама Севда да го пожелае. През Великия пост на 1991 г. дошъл и този съдбовен час. Севда пак не се решавала, дори някак упорито отказвала да приеме пострижение. Някои от сестрите много й говорели, че е време да поеме и тази отговорност, но Севда все отлагала, докато един ден споделила: „Сънувах мама, скара ми се и рече: Севде, да идеш да си вземеш формата и шапката!“ Тогава упоритостта на Севда някак си се сломила. Игуменията споделила това с викарния епископ Натанаил и той насрочил пострижението за Велики понеделник – първия ден от Страстната седмица. Дори и тогава Севда показвала нерешителност, но повече от смирение, отколкото от упорство. А след пострижението, вкусила от благодатта на новото си състояние и съжалявайки за дотогавашното си отлагане, простичко споделила с една от сестрите: „Какъв беше тоя владика? Всичките дяволи ми изкара из главата!“

Страстната седмица е прекрасно време за такова начало – както казва църковният поет по друг повод: „жития новаго начало“! Ново начало било и за новата монахиня София. Нищо, че към вътрешните терзания се прибавяли и телесните немощи. Че кой няма и едното, и другото?! Но София твърдо и последователно вървяла по стъпките на Иисус Христос, Който тъкмо през дните на Страстната седмица стигна до Деня на Възкресението.

26 години тя Го следвала вярно, вършела своя подвиг в смирение и послушание. Нейният страден път не й дотегнал, защото била убедена, че това е нормалният път на монаха. През последните дни дори вече предусещала края си. Споделяла със сестрите-монахини: „Мене един сън ме дели от Господа!“

Този сън за нея настъпил през Светлата седмица, срещу Светли петък. И сутринта в около 9 часа монахиня София се събудила с душа, предала се в обятията на Спасителя. Така тя стигнала не просто до Живоприемния източник. Тя стигнала до Самия Живот.

В последната й нощ на тая земя обителта на нейното покаяние се покрила със сняг. Разцъфтелите се градински цветя и дървета посърнали в ледената прегръдка, сякаш и те скърбели за отишлата си добра душа. А в деня на опелото й снегът се оттегли и цветята радостно заизправяха снага. Защото една душа беше отишла при Бога.

Душата на София монахиня.

IMG 20170422 135954

IMG 20170422 140024

IMG 20170422 152352

IMG 20170422 164431


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wyryq 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец