Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (87 Votes)

2017 01 20 0856В редакцията на Двери пристигна читателско писмо, изразяващо огромно недоумение от неочакваната „новогодишна честитка“, която получили местните храмове в Пловдивска епархия – вместо за Църковен вестник те били задължени да се абонират за... в-к Стандарт. Ето и текстът на писмото:

„Всички православни храмове в Пазарджик получиха неочаквана новогодишна честитка. Свещениците с изненада узнаха от пощальоните, че са абонати на в-к Стандарт и трябва да си платят този непожелан абонамент. Това масово служебно абониране е станало с благословията на пловдивския владика Николай, който го е наредил, без да пита никого. Така парите на отделните църкви от епархията са намалели с 275 лв. заради една единствена страница „Вяра“, която се помества във всеки петъчен брой.

Според християните, на църквите щеше да е по-евтино, ако всеки петък си купуваха в-к Стандарт, което годишно ще им струва 50 лв., а не сегашните 275 лв. за ненужни вестници, често поместващи неподходящи снимки в противоречие с християнския морал. Учудващо е, че в църквите може да се намери в-к Стандарт, а изданието на БПЦ Църковен вестник го няма.

Всички свещеници си мълчат, все едно нищо не е станало, защото ако се обадят, ги е страх, че ще се озоват в някой затънтен край на епархията. Какво е това? Корупция, облечена във власт? Недомислие? Конфликт на интереси? Решение, водещо до материална изгода за някого? Сделка с издателите на в-к Стандарт?“.

Припомняме, че през месец юни м. г. неизвестно по чия инициатива беше подписано решение за сътрудничество между Св. Синод на БПЦ и ръководството на в-к Стандарт, в лицето на неговия главен редактор Славка Бозукова. Вестникът се ангажира да публикува веднъж седмично една страница, посветена на църковни новини и други материали, свързани с Църквата. Св. Синод се ангажира да заплаща на своя „медиен партньор“ определена годишна такса, чийто размер обаче не стана известен. Това решение, с което беше ангажиран Негово Светейшество патриарх Неофит, беше посрещнато с недоумение от вярващите, тъй като в-к Стандарт е известен със своята активна промасонска и протамплиерска ориентация (вестникът получи „златен медал, I степен за заслуги“ от Ордена на тамплиерите), а редом с тези материали „православните теми“ звучат недоразумително, особено на фона на активната антиикуменическа позиция на БПЦ през последната година. Освен това през изминалата година медиите съобщиха за тежка финансова криза на вестника, оставила неговите журналисти без заплати.

В същото време официозът на БПЦ „Църковен вестник“ среща все по-големи трудности със своето списване и разпространение. А единственото църковно списание Духовна култура беше „благополучно погребано“. За сравнение: в съседна Румъния, с която се съизмерваме по много показатели през последните години, има десетки църковни вестници и списания, издавани не само от всяка епархия, но и от храмове, манастири и православни сдружения.

Справка: Медийният партньор на Св. Синод на БПЦ в-к Стандарт не крие промасонските си позиции. През 2009 г. стартира свое издателство с първо издание книгата на водещия масон Димитър Недков 33 Заплахата Дан Браун. През 2013 г. Стандарт издаде луксозното издание на книгата на Великия приор Румен Ралчев Тамплиерство и масонство в 4 тома, въвеждаща в тайните на масонското учение. На представянето на книгата главният редактор на Стандарт казва: „В-к Стандарт не е избран случайно. Той е единствената медия, която не задава въпроса кой политик е масон или тамплиер“. Най-продаваната книга на Стандарт е романът Знакът на българина отново от Д. Недков, който импровизира на тема присътвието на масонството в Православната църква в България. От „православните“ инициативи на вестника безспорно се отличава идеята за разпространение в съботния брой на „чудотворната субстанция“, открита в кладенец в Плиска. На този фон обвързването на Св. Синод с този вестник и още повече задължителното абониране на православни клирици за него е голяма съблазън за вярващите.

На снимката, взета от сайта на Българска патриаршия: Негово Светейшество и синодни митрополити, заедно с ръководството на в-к Стандарт, след сключването на сделката за сътрудничество през м. юни миналата (2016) година.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wfffc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж