Мобилно меню

4.741935483871 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (31 Votes)

ios-hackНе, не ме вълнува защо са хакнали сайта на БПЦ, на провокации не реагирам. Нито се вълнувам от въпроса кой точно стои зад атаката. Ако почнем да им се връзваме и да тръгваме по пътя на конфронтацията, ще стигнем до твърде грозни места, думи и гледки, ще паднем по-ниско, отколкото могат да го понесат душите ни, нека си запазим поне това, което сме си имали досега, нали? Имахме си спокойно и мирно съседство, имахме си и имаме добри цивилизовани отношения с мюсюлманите от нашата улица, град и село, не съм съгласен да отстъпваме назад от тия постижения. Те са плод на вековно трупана мъдрост и от двете страни.

Въпросите ми защо и кой са отправени съвсем прагматично към отговорните за поддържането на сайта. Кой администрира сайта, платена ли е длъжността, с каква система за управление на съдържанието работи и ако длъжността не е платена, а доброволческа, тези доброволци не намериха ли сили и време да реагират толкова време? Преди двайсет години, когато нямаше интернет, нямаше и „хакери”. Много ме е яд да се ползва тоя добър термин за такива недобри действия; хакерската култура е висока, за хакери като Лари Уол моралът е преди техниката и така трябва да бъде. Вандалите трябва да се назовават с термина кракери, те не заслужават титлата хакери, но медиите са наложили погрешната употреба на думата и няма измъкване от тая лоша слава. Новите времена носят непознати до днес проблеми.

Та питам се защо нашите хакери не реагираха на хулиганската проява толкова дълго време? Не са ли разбрали „отговорните лица”, че навременната реакция е първото и най-важно тяхно задължение, след като са поели тая отговорност, ако ще и доброволно да е? Аз администрирам десетина сайта, повечето на една и съща система за управление на съдържанието. Случвало се е да има проблем с някой сайт, хостингът ми е споделен, хората от поддръжката в хостинг-компанията отговарят на писмата ми до десетина минути... А сайтът на БПЦ къде се хоства в момента, къде се намира прословутият му DNS?

Предполагам напълно добронамерено, че сайтът на БПЦ се поддържа от ниско платени служители. Ами в такъв случай отговорният за сайта дядо Йоаникий би могъл да подходи хакерски – да предложи на компетентни хора да обновяват и поддържат сайта на доброволни начала като послушание, като служба на Бога, доброволците-програмисти по света са привърженици на неплатения и сигурен софтуер, полагат доста труд за всякакви каузи, превеждат приложения, поддържат мрежи и системи, хвърлят труд и време, правят го качествено - когато човек върши нещо доброволно, мотивацията му е силна. И това го казвам от опит. Тоя подход би имал доста повече плюсове, отколкото минуси.

Защото е срамота толкова дълго да не се намери решение на проблема. В технологиите задачите могат да се изпълняват професионално и без задължително за това да се плаща висока цена. А в момента всички ние плащаме прескъпо за нашия църковен сайт, защото той е наш, на всички християни и именно заради нас и нашето лице пред света е необходимо в бъдеще такива излагации да бъдат предотвратявани.

Ще направя още един опит с друг браузър. Часът е 20:57. Нищо. Срам ме е.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99huw 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий