Мобилно меню

4.5897435897436 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (39 Votes)

spamЩе започнем настоящия коментар с едно съобщение, разпратено по електронната поща в днешния ден до над 100 ключови български журналисти (на изображението). Част от всеки електронен адрес, до който беше изпратено съобщението, е заменен от нас със звездички поради необходимостта да се борави етично с подобна информация. Въпреки това автентичността на инцидента може да бъде потвърдена лично от получателите:

От: bpc synod_pr <bpcsynod_pr@abv.bg>

Дата: 15 май 2014 г., 9:35

Тема: !!!

Уважаеми колеги, това се случи с Официалния сайт на БПЦ:  http://www.bg-patriarshia.bg/

Проблема с „хакнатия” сайт на БПЦ ще правят напъни да го отстраняват часове по-късно. Прави впечатление обаче, че тук някой бърза медиите да научат за скандала, колкото се може по-скоро, та да не би нещата да се разминат без собствениците на сайта да се изложат пред всички. Медийната бомба трябва да бъде хвърлена незабавно! Същия ден Св. Синод ще излезе с официално становище, в което се казва (цитирам): „Призоваваме нашите духовни чеда да не се смущават...”. Сега обаче е още сутрин и все още е време „смущението” да се разпространи и колкото е възможно по-скоро да стигне до цяла България. Доста интересен „PR”...

Второто, което прави впечатление от съобщението по-горе, е, че неизвестният му автор го подписва с bpcsynod_pr@abv.bg. За незапознатите: изключително лошо впечатление за липса на професионализъм прави съобщение от официална институция, изпратено през безплатна електронна поща. В настоящата ситуация това като че ли може да бъде оправдано – нали домейнът bg-patriarshia.bg в този момент е хакнат. Защо обаче журналистите твърдят, че винаги получават „синодалните” си съобщения от @abv.bg? Добре, че поне не е @mail.ru или дори @kremlin.ru, ще се успокоят колегите от десните вестници.

Сега стигаме и до най-важното. Уважаеми/уважаема, който/която се подписвaте ту като „PR на Св. Синод на БПЦ”, ту като „Отдел за връзка с медиите на БПЦ”. Вашите лични „синодални” отношения с екипа на сайта bg-patriarshia.bg въобще не ме вълнуват, а още по-малко незапознатите читатели се вълнуват кой от вас е „по-по-най”. Това обаче вреди изключително много на авторитета на официалните органи на Св. Синод – много повече, отколкото която и да била хакерска атака. За мене и Вие, и споменатият сайт се изявихте като пълни аматьори, но това е само симптом, а проблемът е друг и явно, за съжаление, той не може да бъде решен. Така че единственото, за което ви моля сега, но наистина много ви моля, е следното: в бъдеще проявявайте повече отговорност, преди да разпространявате между стотици хора техните e-mail адреси!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99h36 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен