Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
Молитвата е диалог. Тя включва в себе си не само обръщенията към Бога, но и отговора на Самия Бог. Както при всеки диалог, така и при молитвата е важно не само да се изкажеш, да изговориш, но и да се вслушаш в отговора. Не винаги Божият отговор идва веднага в същата минута, заедно с молитвата, понякога това става и по-късно. Случва се да молим от Бога незабавна помощ, а тя да дойде няколко часа и даже дни след това. Но въпреки забавянето, ние добре разбираме, че помощта е дошла именно заради това, че в молитва сме я изпросили от Него.

Чрез молитвата можем много да узнаем за Бога. Много е важно, молейки се, да бъдем готови затова, което Бог ще ни открие, а Той може да се окаже съвсем различен от това, което сме си представяли. Често правим грешката да пристъпваме към Бога със собствени представи за Него и тези представи да потулят от нас реалния образ на Живия Бог, който Сам Той би могъл да ни разкрие. Не е рядкост хората да създават в съзнанието си разни идоли и да се молят на тези идоли. Тези мъртви, изкуствено създадени идоли се превръщат в препятствия и бариери между Бога и нас хората. „Създай си един лъжлив образ на Бога и опитай да му се помолиш. Създай в себе си образ на безмилостен и жесток Съдия и се опитай да се обърнеш към Него с доверие, с любов”, пише митрополит Антоний Сурожский. Следователно ние трябва да се подготвим Бог да се разкрие пред нас и не такъв, какъвто сме си Го представяли. Затова, пристъпвайки към молитва, трябва да се отърсим от всички образи, които нашето въображение твори, които създава човешката фантазия.
Божият отговор може да дойде по различни начини, но молитвата никога не остава без отговор. Не чуем ли отговора, значи нещо не е наред с нас самите, значи не сме успели да се настроим духовно на тази вълна, на която е необходимо, за да срещнем Бога.

Има един такъв уред, наречен камертон. Използва се за настройване на рояли. Този уред възпроизвежда музикалния тон „ла” в чист вид. И струните трябва да бъдат така обтегнати, че звукът, който издават, да е  в пълно съответствие с този на камертона. До момента, в който струната „ла” не бъде нагласена както трябва, колкото и да удряте по клавишите, камертонът ще мълчи. Обаче в момента, когато струната бъде обтегната правилно, този безжизнен метален предмет отведнъж ще зазвучи от резонанса. Майсторът не настройва само една струна да звучи в „ла”, той прави същото и със струните в другите октави – в рояла всеки клавиш предизвиква удар едновременно на няколко струни и така се получава един особено плътен звук. Сетне настройва „си”, „до” и т. н. една след друга октавите, докато накрая целият инструмент бъде приведен в съответствие с камертона.

Това трябва да се случи и с нас в молитвата. Длъжни сме да се настроим спрямо Бога, да настроим целия свой живот, всички струни на душата си. Когато го направим, приучавайки се да изпълняваме всички Негови заповеди, когато Евангелието се превърне в наш нравствен и духовен закон и заживеем с Божиите заповеди, тогава ще започнем да усещаме как нашата душа в молитвата откликва на Божието присъствие, подобно на камертона, който отговаря на правилно обтегнатите струни.

Продължение на "Молитвата като среща"


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/h3k 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата