Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_48.jpgБроени дни ни делят от Великден. От днес започва т. нар. Страстна седмица, посветена на страданията на Христос, наричана още Велика или Свята. Всичко в църковната традиция за този период се стреми да усили вниманието на вярващите, да им  помогне да осмислят според силите си случилото се преди 2000 години в Йерусалим. В древната Църква постът през тази седмица ставал особено строг – допускала се само суха храна (ксерофагия), т. е. неварена, развлеченията се преустановявали, както и съдебните дела, а на много места имало практика да се освобождават пленници. Богослуженията са толкова наситени с послания, че би било жалко да не станем участници в църковните молитви през тези дни.
В богослужението на Велики понеделник се разказва за старозаветния патриарх Йосиф, продаден от братята си в Египет – като предобраз на Христос, предаден от хората, които не Го познаха, не понесоха присъствието Му сред себе си и Го убиха. За централна притча през този ден Църквата е установила притчата за безплодната смокиня – като символ на душата, която не принася духовен плод. На Велики вторник Църквата ще ни разкаже на какво се дължи духовното безплодие – чрез Христовото изобличение на фарисеите и книжниците. Ще ни призове към духовна бдетелност чрез причтата за неразумните девици, защото „никой не знае деня и часа, в който Човешкият Син ще дойде”:
53_22.jpgЕто, Младоженецът идва в полунощ
и блажен е този раб, когото Той намери да бди,
а недостоен е оня, когото намери безгрижен.
Внимавай, прочее, душо моя, да не те налегне сън
и на смърт да бъдеш предадена
пред затворените врати на Царството,
но опомни се и възкликни:
Свят, свят, свят си, Боже,
заради Богородица помилвай ни. 
vel_srjada.jpgНа Велика сряда ще чуем разказа за блудницата, която със сълзите си и драгоценно миро помазала нозете на Спасителя. Христос й обещал, че целият свят ще научи за постъпката й и ще я издигне в пример за подражание. През този ден Юда се утвърдил в намерението си да предаде своя Учител.
Повече от блудницата, Благи Господи,
аз беззаконствах,
а въобще
 не Ти принесох обилни сълзи,
но мълчаливо се моля и падам пред Тебе,
като с любов целувам пречистите Ти нозе,
за да ми дадеш като Владика опрощение на греховете,
и Ти викам: Спасителю, избави ме от нечистите дела.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/94uua 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж