Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)

 MG 0817Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Винаги в хилядолетната християнска история на нашия благочестив православен народ Бог щедро е изливал над него Своята благодат, провождайки му не само изкусни проповедници на вярата и изрядни свещенослужители, но и прославени Свои светци – съвършени подражатели на завещания ни от Господ Иисус Христос образец на живот в съвършено следване на Божията свята воля и в оделотворяване на образа и подобието Божии, с които още при сътворението е бил дарен човекът. Та, сътворен по този начин, да може да достига и до съвършенството на богоуподобяването като истински образ на Божието „вечно битие” (Прем. Сол. 2:23). Във всяко време и на всяко място тези Божии светци са били избирани от Всевишния и провождани на нас, по-немощните в подвига на вярата, за утеха и укрепване, наставление и насърчение, дръзновение и подражание – верни наши учители и водачи по пътя ни към царството Божие както лично на всеки от нас, така и на всички нас заедно като Църква.

Мъченици и изповедници на вярата, равноапостолни просветители и владетели, преподобни отци и майки, пустинножители и новомъченици – всички те в своето време и на своето място са били и остават наши верни образци и спътници по дългия път на нашия благочестив народ и на всеки от нас към Христос и Неговото царство!

Тази велика Божия милост продължава да се излива над нас и сега, в нашите дни на нечувано духовно объркване и на повсеместна криза на ценностите и идентичността. Криза, която българският народ преживява заедно с целия свят и с цялото човечество. Насред тази криза на духовността и на ориентирите ние виждаме, че Бог отново не ни е забравил, изпращайки ни от Своя небесен чертог нови и нови благодатни застъпници, какъвто е и тържествено прославяният днес у нас светител и Божи угодник, Богучарският архиепископ и Софийски чудотворец Серафим (Соболев).

Православният ни народ отдавна очакваше тази прослава. Отдавна при гроба на светителя Серафим се стичаха хора от близо и далеч, за да изпросят за себе си или за свои близки Божията милост. Да я изпросят именно по неговите светителски молитви, за чиято сила те знаеха и която те познаваха още преди тържествената му прослава и канонизацията. Защото с живота си и с чистотата на вярата си владика Серафим беше придобил благодатта на Светия Дух и беше спечелил своето кътче от царството Божие и своя дял от непомръкващата Христова светлина, с която сам той приживе огряваше около себе си, бидейки по думите на Спасителя същински „град, който стои навръх планина” и светилник, който „свети на всички” (Мат. 5:14-15). И защото беше обикнал своето паство. Защото, до съвършенство подражавайки на Господ, Го беше възлюбил „докрай” (Йоан 13:1) и не можеше да го остави сиротно подир отминаването си от скръбния ни свят, но беше заръчал на многобройните си чеда неизменно да търсят неговата молитвена подкрепа и небесната му закрила.

И ето, че чедата на свети Серафим, Софийски чудотворец, са живи и днес. Ето, че и днес криптата на неговия храм е пълна с богомолен народ, който той като истински Христов апостол всекидневно привежда при Господ, свидетелствайки от небесата за истинността на нашата вяра, за великата към всички нас Божия милост и за „венеца на живота, що Господ е обещал на ония, които Го обичат” (Як. 1:12). Светителят приканва и нас, неговите възлюбени чеда в православна България, към живот според тази вяра и към пътя на спасението, към пътя, който единствен води към победата над смъртта и вечен живот. Свидетелствайки още веднъж и за здравите и неразкъсваеми връзки на нашите два православни народа, обединявани от едната и съща вяра и от своята обща надежда и във взаимна, жертвена любов следващи нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Който е „същият вчера и днес, и вовеки” (Евр. 13:8).

„Един е Господ, една е вярата, едно е кръщението” (Еф. 4:5), които ни обединяват и винаги ще пазят единството на нашите братски народи, поредно доказателство за което са животът и делото, и небесната прослава на незабравимия за православното сърце свети „дядо владика” Серафим, когото вече цялата Христова църква ще може да възпява, прославяйки подвига му така:

"Разпалван постоянно от божествена ревност, ти си се показал стълб на Православието, възсиял в град София, и с твоето благочестие много хора си привел към Христос, добри пастирю, светителю Серафиме, моли Христос Бог да се спасят душите ни!” (Тропар, гл. 4).

И още:

"Издигнал се на висотата на смирението, показал си се учител на благочестието, поборниче за православието и застъпниче за странниците, похвала за монашестващите и изряден пастирю, 
затова с любов ти казваме: радвай се, Серафиме, чудотворче!"
 (Кондак, гл. 4).

Затова са толкова светли и толкова радостни дните на прославата на св. Серафим Соболев. Прослава, извършена заедно и в единомислие от братските Руска и Българска православна църква, удостоверяваща не само пред техните собствени верни чада, а и въобще пред всички православни християни по света извършилата се на небесата прослава на още един Христов светец, на още един избран съсъд на неоскъдяващата Божия благодат.

Затова, възлюбени, нека всички заедно с една уста, едно сърце и една душа днес възпеем новопрославения Софийски чудотворец и молитвено да възкликнем: Величаем те, светителю, отче наш Серафиме, и почитаме твоята свята памет, защото ти се молиш за нас на Христос, нашия Бог! (Величание на св. Серафим).

По молитвите на новопрославения Софийски светец и чудотворец Серафим Бог да помилва и спаси всички нас! Амин!

Председател на Св. Синод:

† НЕОФИТ, Патриарх Български и Митрополит Софийски

Членове на Св. Синод:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ

† Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ

† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН

† Неврокопски митрополит СЕРАФИМ

† Русенски митрополит НАУМ


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wkr4q 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж