Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
Интервю о. Йордан Василев, енорийски свещеник в гр. Септември

- Как решихте да започнете изработването на православни филми?

Всъщност отначало не сме имали идеята да правим филмово студио. Попаднахме на едно руско филмче за Благодатния огън, което много ни хареса и му направихме превод на български език със субтитри. Тъй като съпругата ми работи като преподавател по религия, реши да го прожектира на учениците (вижте тук). Те приеха филма толкова възторжено, че ние се вдъхновихме и решихме да започнем да правим православни образователни филми, които се използват като помощно дидактично средство в часовете по религия. След това направихме и свой авторски слайд-филм, посветен на празниците на св. Богородица и продължихме с изработването на други филми.

През миналата година Йорданка Василева изнесе открит урок с мултимедийна презентация и филм за Възкресение Христово, на който присъстваха експерти и учители по религия от цялата страна и бе демонстрирано използването на съвременни мултимедийни средства в преподаването. (Повече за това вижте тук). Те внасят голямо богатство и разнообразие в изразните средства и децата ги приемат с голямо желание и интерес. По този начин се привличат към предмета религия и се приобщават към християнските ценности и традиции. А и новото изискване на Министерство на образованието е по всички предмети в училищата да се използват мултимедийни средства.

По-забележителните църковни събития в нашия град, тържества на учениците по религия или посещенията в храма, редовно се излъчват по кабелната телевизия (дори се повтарят по няколко пъти, за да може всички жители на града да ги гледат). Така се стремим да приобщим обществеността на града към образователната роля на Православната църква, нейната проповед и превенция от сектите, наркоманията и изкушенията на съвременния свят.

- Как осигурявате средства за финансиране на православното филмово студио?

В началото осигурявахме дейността си чрез самофинансиране и работихме с компютър, който беше технически остарял и трудно се справяше с видеообработката – монтаж, рендериране и изработване на DVD. Имахме нужда от финансови средства за закупуване на по-модерна техника за инсталиране на съвременен софтуер поради високите системни изисквания на програмите. Изразяваме огромната си благодарност за финансовата подкрепа, която ни оказа Дирекция "Вероизповедания" на МС.

С лични средства сме закупили цифрова видеокамера. Собственикът на една компютърна фирма ни помогна в асемблирането и инсталирането на софтуера, като допълнително подари лазерен принтер, цветен мастилено-струен принтер за обложки на дискове.

- Какви са бъдещите ви идеи и амбиции?

Имаме намерение в бъдеще да продължим с учебни филми за по-малките ученици на теми – Библията, молитвата, св. тайнства, християнските празници, съобразени с урочните единици по религия. А за по-големите ученици и възрастните сме предвидили филми, представящи гледната точка на Православната църква за суеверията, наркоманията и др.

Съпругата ми работи върху създаването на детски православен сайт, в който ще включи и образователните филми, слайдове, мултимедийни презентации, за да се ползват свободно от ученици и учители като помощно дидактично средство в часовете.

- Какъв е екипът на студиото?

Целият творчески и работен процес по създаването на филмите се извършва от нас двамата – идеи, сценарии, монтаж, превод от руски език, дикторски гласове, субтитри, визуални и звукови ефекти, техническата част по рендериране и запис на цифров носител. Обикновено съпругата ми дава идеите и изпълнява функцията на сценарист и режисьор, а аз съм изпълнител по техническата част от изработката и записа.


- Къде може желаещите да намерят дискове с вашите филми?

Всички наши филми и мултимедийни продукти разпространяваме безплатно и подаряваме за използване за просветни цели на учители по религия, свещеници и църковни организации. Който желае да получи подробна информация за филмите и да си ги поръча, може да се свърже с нас на адрес:

 Свещеник Йордан Георгиев Василев
4490 гр. Септември, Пазарджишка област        
ул. “Георги Бенковски” № 4
GSM  0888 643716
e-mail: otec_yordan@abv.bg и  yordanka_vas@abv.bg

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/hqx 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски