Мобилно меню

4.9456066945607 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (239 Votes)

Митрополит Антонии придоби храм в Хага 5- Ваше Високопреосвещенство, Западно- и Средноевропейска епархия се сдоби с още един храм, този в Хага, и вече митрополията разполага с пет църкви в Централна и Западна Европа. Защо решихте да купите храм точно в Хага?

- През последните години сме свидетели на сериозна мигрантска вълна, която изпрати много наши сънародници в Западна Европа, а и в други части на света. Нашата епархия е поставена в нова ситуация - да обгрижва много голям брой българи, които търсят в БПЦ зад граница закрила, духовна подкрепа и връзка с Родината. През последните години бяха създадени нови църковни общини и мисии, които възникват по инициатива на миряните. Това налага разширяване на мрежата от храмове и набирането на нови свещеници. На повечето места в Западна Европа ние използваме храмовете на местни вероизповедания, с които поддържаме много добри отношения. Но все пак, където има възможност, е добре да имаме свой храм. Така общината е не само по-независима, може да си създаде редовен график на богослужения, но и храмът може трайно да бъде преустроен според православните изисквания.

Такъв е случаят с нашата църковна община „Св. Паисий Хилендарски“ в Хага. Тя съществува от 2000 г. и се създадоха условия да бъде закупен храмът „Св. архангели Михаил и Гавриил“, в който тя отдавна се помещава. Кметството на града ни предложи приоритетно да закупим имота с условието той да продължи да функционира като храм. Сградата и преди това е била църква към Московска патриаршия, а след това е наета от БПЦО „Св. Паисий“. За нас това беше добро предложение, в което ни подкрепи финансово Министерският съвет и лично премиерът Бойко Борисов, като ни съдейства дирекция "Вероизповедания" на МС.   

Подписването на документите беше ускорено и по още една причина. В Холандия е регистрирана фондация с името „Българска православна църква в Хага“, която не е свързана с нашата епархия и не е църковна структура. Съществуваше вероятност те да закупят имота, което не се случи.

Митрополит Антонии придоби храм в Хага 3- От снимките се вижда, че при подписването на документите за придобиване на имота присъства юрист от България. Защо се наложи това?

- Да, консултант по договора за придобиване на собствеността беше доц. д-р Мария Кьосева, която е юридически съветник на Св. Синод. Нейното участие ни даде сигурност при оформяне на детайлите на сделката. Подкрепа ни оказаха и Румен Александров, посланик на България в Кралство Нидерландия, и Боряна Петкова, магистър по холандско право на университета в гр. Лейден.

- Какви хора са членове на българската църковна община в Хага?

- В района на Хага има около 30 000 официално регистрирани българи. Най-голяма е концентрацията им в региона около Хага и Ротердам. Голям брой български студенти учат в Университета в Хага. Надявам се българският храм в града да засили влиянието си и да стане естествен център на сънародниците ни в тази част на Европа.

- С придобиването на собственост върху храма ще се промени ли животът на църковната община?

- Църковната общност в Хага е активна и сплотена. Много важно значение има и фактът, че тя си има енорийски свещеник, с което се осигурява редовен богослужебен живот. Свещеник Йоан Манев (от Габрово, б. р.) съвестно изпълнява служението си да води паството си към Христос.

Собствеността върху храма няма особена връзка с духовния живот на енорията, но това ще даде една по-голяма сигурност на общината, че може да разполага със сградата. Предвижда се да се направи пълен ремонт, да се коригират някои детайли в интериора.

Надявам се всичко това да сплоти още повече църковната общност, за която храмът е естествен център не само на духовния живот, но и на чисто човешкото общуване между сънародници, живеещи далече от Родината.

Интервюто взе Полина Спирова

Митрополит Антонии придоби храм в Хага 1


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxkp6 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.