Мобилно меню

4.3950617283951 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (162 Votes)

51c0180cebaab06aed99b71188eec312 LМитрополит Хризостом Месинийски е председател на каноническата и догматическата комисия при Св. Синод на Еладската православна църква и професор по Догматическо богословие в Богословския факултет на Атинския университет

- В безизходица ли е организацията на Светия и велик събор?

- Не смятам, че се намираме в безизходица, но истината е, че проблемите са сложни. Играят се лоши игри на надмощие – нещо, което не би трябвало да се случва, тъй като нещата са ясни още от двете последни събрания на предстоятелите на православните църкви и не смятам, че проблемите, които днес се споменават, са причина за отлагането на Светия и велик събор.

- Вярвате ли, че някой иска да командва играта в този момент?

- Да, вярвам, че някои искат да играят ролята на съорганизатори, затова и казвам, че става дума за игри на власт и да се размаха пръст на Вселенската патриаршия, казвайки: ти не си този, който имаш организаторската роля в този важен момент за свикването на Светия и велик събор.

Не знам, а и не е моя работа да коментирам делата на Вселенската патриаршия и на нейния Св. Синод. Но да се знае: свикването на Светия и велик събор е решение на всички православни църкви от събранията на предстоятелите от март 2014 и януари 2016 г. Тогава предстоятелите решиха и за датата на събора, и за това по какъв начин ще се осъществят заседанията му – за това как ще се вземат решенията, и за текстовете имаше приемане и изведнъж, две седмици преди да се състои Светият и велик събор всичко това се преразглежда и пренарежда! Как така?! Проблемът с Катар, който дъвчем толкова време, никога не е бил тема за Свят и велик събор и не е присъствал в одобрения от предсъборните съвещания и събранията на предстоятелите дневен ред. Това е една двустранна тема между две поместни православни църкви, които само между себе си си могат да я разрешат, стараейки се да намерят възможно най-доброто решение. Не е възможно този въпрос да бъде пречка за свикването на събора. Оттук следва, че решението за отлагане или за неосъществяване на събора не е въпрос, който Вселенската патриаршия може да разреши. То е едно всеправославно решение. Това трябва да осъзнаем първом. Само по всеправославен път може да се вземе обратното решение. Оттам нататък нека всеки носи своята отговорност пред историята и за отношението му към събора, и за решенията, които ще вземе.

- Руснаците искат един предсъбор до 10 юни.

- Това, което Русия предлага, е точно това, което тя иска да направи – да влезе в организационната роля за осъществяването на Светия и велик събор. Създава криза и казва после: елате, сега всички заедно да видим какво може да направим. Значи: вие сами не можете да се справите, но мога аз да ви помогна. Следователно аз съм другият полюс в Православието. Та нима е възможно да създаваме такива разделителни линии и разбирания, които да ни водят към разделение. Какво ще направим?! Два полюса на Православието ли? Противно на каноничната традиция и на историята на Православната ни църква?! Възможно ли е на такова ниско равнище да работим?! Как може от една страна да казваме, че отиваме да изразим единството на Православието, а от друга страна да играем игри на власт и църковна дипломация?!

- Смятате ли, че отказът на БПЦ е продиктуван от вън?

- Не мога да ви кажа каква роля е избрала да играе всяка църква в тази игра. Това не мога да го знам. Но се учудвам, разбира се, тъй като БПЦ винаги е присъствала и участвала в работите по подготовката на Светия и велик събор – във всичките предсъборни съвещания, подписала е всички предсъборни решения и текстове. Негово Светейшество Българският патриарх присъстваше на всички събрания на предстоятелите и подписа всички текстове. Предлагани са и промени – нещо, което всички църкви са правили - и те са били внимателно обсъждани. И всички допълнителни поправки ще бъдат дискутирани на събора. Никоя поправка, никое изменение не се отхвърля от събора, това е целта на свикването му: да обсъдим различните схващания, които всички имаме по даден въпрос. Ако някоя Църква иска да играе някаква друга роля, не го знам. Това не е моя работа. Не вярвам, че може някоя църква да си позволи подобно нещо.

- Руската църква казва, че дори и една църква да липсва от Светия и велик събор, имаме проблем. И допълват, че проблем имат църквите в България, в Сърбия, в Грузия, в Гърция, Антиохийската патриаршия и др.

- Да ви кажа само, че няма проблем нито в Грузинската църква, нито в Гръцката църква, нито в която и да е друга от поместните православни църкви; друг е въпросът, ако имаме различни предложения относно съдържанието на текстовете. И Грузинската църква има подобен въпрос, на който, вярвам, ще се намери най-добро разрешение на събора. Тези въпроси ще се обсъдят. И смятам, че ще се намери решение. Както и ние, от Гръцката православна църква: ние също имаме поправки и забележки към определени текстове, но да не се яви и да не присъства някоя църква на Светия и велик събор – това веднага се записва в историята ѝ и тя автоматично се самоотлъчва от единното съборно тяло. Тя ще носи историческа отговорност за тази самоизолация. И второ, ако една църква не участва в работите на даден събор, това не означава, че съборът не може да се осъществи. Та на кой вселенски събор са присъствали всички църкви?! На кой поместен събор са присъствали всички църкви?! Никога! При никой събор не е било да присъстват всички църкви. Нима това означава, че съборът не се е провел? Нима това означава, че решенията на този събор по-късно не са били приети от всички православни църкви?

- Възможно ли е да се провали Светият и велик събор?

- Аз вярвам, че накрая ще надделеят мирът и здравият разум и че всичко ще се случи добре. Православната църква върви към един Свят и велик събор – много съществен и много важен. И да ви кажа и още нещо: съществуването на всички тези проблеми сега, които днес се създават, ще помогне да се потвърди още един път необходимостта от функцията на този Свят и велик събор. Нека всички знаят това. Нека се знае: накрая ще се види, че делото на събора ще е по-положително и по-благотворно, отколкото самите ние го очакваме.     

Превод: Димитър Арнаудов

Източник: Romfea.gr


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w6yfd 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен