Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
Обновление от 19.9.2006 г: Ако случайно сте посетили тази страница от търсачка, издирвайки повече информация за участието на богослова Тодор Карагьозов в шоуто Big Brother, вижте  коментарите:  Защо няма да гледам "Биг брадър"  и  ЗЯПАЙ! - коментарът ни относно Big BrotherТодор КарагьозовТодор Карагьозов е богослов, намерил своето призвание в просветната работа с младежи. Негова цел е да промени живота им, като им показва една различна гледна точка към света - през призмата на  Божията любов.

Той е инициатор и главен организатор на просветно-социалната инициатива "Стоя до Теб".

- Как се роди идеята за инициативата "Стоя до Теб"?

Проектът „Стоя до теб” е своебразно продължение на Светософийските четения. Там забелязах, че представителите на държавните институции  повече от преди се интересуват от дейността на Църквата и имат готовност да  си сътрудничат с нея.

При личните си и делови срещи с хората, които се занимават с превенцията на зависимостите, многократно съм заявявал, че без помощта на Църквата, на нейните благодатни дарове, борбата със зависимостите няма да постигне желания резултат. И те негласно се съгласяват с мен. Това показва, че те са дозрели до идеята и имат нагласата да работят с Църквата в тази област.

Затова замислих една инициатива, която да обедини усилията на Църквата с тези на някои водещи организации в борбата със зависимостите, за да покажем, че това сътрудничество може да даде резултати.
Защото Църквата говори не за само знание, просвета на зависимите, а за тяхното лечение.

- От къде идва името на проекта?

- От самото начало търсехме интересно заглавие. Имаше много предложения. Името дойде, докато четях „Езерни молитви” на Н. Велимирович. Там на едно място се казваше „Докато се науча да стоя до Теб...” Този израз ми направи впечатление и го предложих за име на проекта – Стоя до Теб – и другите се съгласиха. Това заглавие може да се разбира двояко – от една страна – нашето стоене до Бога, но от друга и нашето стоене до ближния, да сме с него, когато има нужда от нас. т. е. да сме готови да помагаме. Но това което е важно за мен е, че можем да сме в полза на ближния и да му помагаме истински само когато сме до Бога, когато стоим до Господ.


-Защо искаше инициативата да е под патронажа на президентското семейство?

- Тази идея възниква и във връзка с това, че проектът стартира на 21 ноември, Денят на християнското семейство и младеж, затова е добре първото семейство на републиката да бъде негов патрон.

Освен това проблемът със зависимостите е семеен проблем. Не е проблем само на човека, който е наркоман. В семейството хората са свързани, те са „една плът” и когато страда един член, страда цялото тяло. Затова и в лечението трябва да участват всички. Това е важно да се разбере.

Говорил съм с о. Георги Фотакиев от Варна и той ми разказава, че често се случва родителите да доведат сина си наркоман при него и го оставят с думите – „Ето ти сина ни, лекувай го, работи с него”…и си тръгват. А свещеникът им казва: „Чакайте, защо мислите, че проблемът е само в него, проблемите на първо място започват от семейството…”


-Каква е целта на "Стоя до Теб?

- Инициативите по проекта са в рамките на една седмица. Предвиждам това да бъде „масирана атака” – една седмица да се говори само за проблемите на нарокзависимите. Много от тези инициативи ще имат своето продължение и след това. „Стоя до Теб” , както казах,  стартира на 21 ноември – празникът „Въведение на св. Богородица в храма”, който е и ден на християнското семейство и младеж. През следващите дни са предвидени изяви и  разговори по проблемите на зависимите в националните медии. По този начин ще се обърне внимание върху проблемите и преживяванията на зависимите, както и на такива, които са преодолели зависимостта и сега имат семейства и деца, и водят нормален живот. Организирали сме и кръгла маса по въпроса за духовността в живота на младите хора. В нея ще вземат участие представители от Министерство на образованието, парламентаристи, представители на Св. Синод на Българската православна църква, директори на училища и др. организации, майки на зависими.


-Инициативата стартира с благословението на Св. Синод. Какво значение има това за теб?

- Аз смятам, че благословението на духовниците е мнаго важно. Без благословение не бих започнал нищо. Ако не бях  получил благословение за проекта, значи не е била Божията воля сега да стане. Но след като го получих още веднъж се убеждавам, че с Божията помощ нещата се случват лесно и спасително за участниците.


- Какво очакваш от "Стоя до Теб"?
Вярвам, че с Божията помощ, тази инициатива ще зареди обществото с добро безпокойство, с нетърпимост към модата на греха, с братска отговорност. Нашата надежда и задача е всеки един да пожелае да направи лична крачка към доброто, продиктувана от загрижеността и радостта, опита и светостта, идващи от Църквата.

Виж още: ["Стоя до Теб" стартира в "Море от любов"]

За да влезете в сайта на програмата "Стоя до Теб" [щракнете тук]


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/q3h 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен