Мобилно меню

4.7473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (95 Votes)

fefb5c7dfadad938517c7a9489b6e54fНай-ужасната година в историята на съвременния свят се оказа годината с важни юбилеи за митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Архиереят, който вчера навърши 78 години, на днешния ден отбелязва 40 години от епископската си хиротония. Преди четири десетилетия на 7 декември 1980 г. по решение на Св. Синод той е ръкоположен за Велички епископ в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и става втори викарий на Софийския митрополит – Българския патриарх Максим. След три месеца е назначен за игумен на Троянския манастир, две години по-късно става пръв викарий на Софийския митрополит, а през 1983 г. е изпратен на служение в САЩ като управляващ Акронската епархия на БПЦ.

Изминаващата година бележи и 50-годишнината от други четири важни събития в живота на архиерея. Това са: пострижението му за монах на 12 април в Троянския манастир, извършено от тогавашния Ловчански митрополит Максим, ръкоположението му за йеродякон на 3 май, завършването на Духовната академия в София през юни и ръкоположението за йеромонах на 27 декември.

След средното и висшето си богословско образование той специализира в Московската духовна академия, където защитава докторска дисертация. Неговото изследване се съсредоточава върху живота, учението и подвизите на видни пастири на Руската православна църква, включително и на новомъченици от болшевишкия период. Така младият клирик се подготвя за служението си в БПЦ.

Пастирският му дълг скоро го отвежда далеч от родината. След като през 1983 г. става управляващ Акронската епархия, на 17 април 1986 г. е избран за Акронски митрополит. По-късно епархията е обединена с Нюйоркска и преименувана на Американска и Австралийска, а от 2001 г. към нея е прибавена и Канада. Така, догодина владиката ще отбележи 35 години митрополитско служение зад океана, където обгрижва не само православните българи, но и енории, съставени от православни американци, присъединили се към диоцеза на Българската православна църква.

В годината на своите юбилеи митр. Йосиф издаде и нова книга: Образци на пастирско служение в Русия 18-20 в. В нея той извежда основните характеристики на пастирската грижа и дейност на едни от най-ярките духовници и светители на Руската църква, станали примери и вдъхновение за цели поколения православни клирици и миряни, при това не само в Русия. Книгата е подходящо четиво за млади свещенослужители, тръгващи по пътя на пастирското служение, но и за такива с опит, защото в нея те могат да намерят вдъхновение и допълнителна мотивация за нелекото дело на душегрижието.

Повече за книгата – тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6qaqd 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин