Мобилно меню

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)
Владислав: Здравейте, какво е мението Ви за прецедента, при който свещеник желаеше да участва в шоуто Биг Брадър?

На въпроса отговаря д-р Цветан Биюков:

Колкото до това дали свещеник да участва в подобни инициативи, мисля да се огранича с това, че въпросът би трябвало да е изобщо за християни, без значение дали са свещенослужители или не. Важни са мотивите. Ако вярващ отива на такова място по откровение, по благословия или и по двете, кои сме ние, че да се изказваме против? Няма място твърде нечестиво и срамно за Божията любов и за благата вест.

Дори само един участник или зрител да се замисли, няма да е малко. Светът и без това всячески се опитва да направи от Църквата и от християнския живот зрелище. Защо пък да го лишаваме от свидетелството на вярата в действие и на благочестието? Защо да се отказваме без бой от поредната територия и да я подаряваме на нечестивия?

Разбира се има много въпросителни. Ще бъде ли възпрепятстван вярващият да пости? Ще му се създават ли пречки за молитвения живот? Ще бъде ли заставян да участва в съмнителни или пошли игри и програми, както и такива, които уронват достойнството? Ще бъде ли възпрепятстван да се отстранява от неблагоприлични ситуации?

Най-лесно е да се каже: "Сакън! Как така християнин ще участва в такова нещо!" Най-малкото по едно от древните правила на Църквата вярващият се самоотлъчва след три седмици без евхаристия!

Само дето не можем да сложим Всевишния в рамки. Ако Бог говори на някого: "Върви там!" или "Благослови еди-кой-си за там!" можем ли ние да Му възразим: "Абсурд, там нямаш заблудени овце за привличане към кошарата" или "Да не бъде! Това е против Твоите правила"?

Можело било да има провокативни и манипулативни въпроси в "изповедалнята"... че не ни ли правят провокации всеки ден? Можело било да има натиск от страна на "съквартирантите"... да не би това да е по-различно от ежедневния живот сред невярващи? В стерилна инкубаторна среда не се придобива освещение и не се практикуват добродетели.

За нас огромното болшинство искрено вярващи, т.нар. шоу не е брат, а съблазън и може би наистина ще е най-добре да се държим настрани. Но ми се струва най-малкото неразумно да се изказваме прибързано, ако се намери един, който по изключение и пак повтарям - по откровение или по благословия, да вземе върху си такъв донейде юродив подвиг.

Всичко това си остава лично мнение, а и в действителност не подкрепямпочти никакви мотиви за участие там, освен изключението по Божие намерение.

Цветан Биюков

Виж още: Защо няма да гледам "Биг брадър 2"

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/awh8 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики