Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Въпрос на Д. Димитрова: Може ли да ми помогнете да намеря икона на Св.Николай Чудотворец на кон? Или да ме упътите къде мога да я видя?

1_30.jpgТрадицията за вмъкване на животни в иконографията на св. Никола Мирликийски не е православна. Магарета, коне, кучета, елени и др. впрегатни животни, всички те служат за превоза на светеца и тежкия му товар - множество подаръци за хората, тази негова щедрост е известна и от житието на светеца. През вековете тендира не само избора на природни детайли около фигурата на светеца, но това важи също и за помощните животни. След откриването на автомобила можем да видим "Санта Клаус" също сред цял автопарк последни модели. Разбира се възприемането на култа към светеца от различни народи внася в иконографията му белези, характерни за неговото обкръжение. Така например, колкото по-северно отиваме, толкова повече се изменя избора на впрегаемите животни - от бял кон, през елени и кучета до полярни мечки.

Проблемът за преминаването през Алпите бил решен с добавянето на голяма шейна и елегантни елени. Мотивът със шейната вероятно обаче е заимстван от православната иконография на Изток и Запад до ХІ век - това е корабът в бурното море, който св. Никола спасява от потъване сред вълните. През ХІХ век американската публика възприема не православната агиографска традиция с иконографията на св. Никола, а именно германо-скандинавската традиция в почитането на светеца и неговия празник. През ХІХ век в Америка и Европа се отпечатват книги с илюстрации на шейната отново само с един елен или бял кон. Само дето в Америка от "Сант Николаус" светецът бил наречен "Санта Клаус"... През 1882 г. Клемънт Моор написва за децата си стихотворение за "Санта Клаус", в което дава име на всеки от 8-те елена във впряга. За съжаление нашите деца погрешно свързват "Санта Клаус", "Сант Ник'лаус" с някакъв виртуален образ на Дядо Коледа, вместо просто да се порадват на прекрасния празник Никулден...

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xkx3 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата