Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
1_127.jpgВъпрос: Може ли да се венчаем в църква, след като дълги години сме женени с мъжа ми, но през онези години по политически причини това не беше желателно? Бих искала да Ви попитам също дали след смъртта душите на невенчани съпрузи могат да са заедно?

Здравейте, няма никакви проблеми да бъде сключен църковен брак и дълги години след гражданския. В наши дни по обясними причини това често се случва, особено в семействата, които дори след дълги години съвместен живот са почувствали необходимост да задълбочат духовната си връзка и са пожелали да придадат на брака си още по-голяма пълнота в тайнството на Църквата. Относно втората част на въпроса ви: всички души, които Бог е помилвал след смъртта, имат общение помежду си. За съпрузите: от една страна в Евангелието е казано, че в Божието царство хората нито ще се женят, нито ще се омъжват (Мат. 22:30) - тоест, отношенията ще бъдат различни, по начин, който ние днес не можем да си представим. От друга страна, в тайнството брак Църквата учи, че мъжът и жената са станали "една плът", едно цяло, което и смъртта не може да разтрогне (Ефес. 5:31-32).

При римокатолиците връзката между мъжа и жената е "докато смъртта ги раздели", както се казва в тяхното брачно последование. Според православието тази връзка продължава във вечността по начин, по който също не можем да си представим.

Относно това, дали семейните хора без църковен брак ще имат във вечността такава връзка, на това не може да се даде еднозначен отговор: църковният брак е за хора, които са вярващи. Той дава една духовна пълнота на връзката между мъжа и жената, която е благословена от Бога още от създанието на света. Тази духовна пълнота не може да се получи извън Църквата, дори и да има тайнство брак, тъй като тя се реализира напълно при участието и на двамата в тайнството на св. Евхаристия. Венчанието дори да е в църква остава празен ритуал, а не е тайнство, ако съпрузите не са вярващи хора. От друга страна, семейната връзка е благословена от Бога хилядолетия преди създаването на Църквата. Това означава, че Бог високо цени любовта и брачния съюз и при хората, които не принадлежат към Неговата Църква. Техният брачен живот ще бъде преценяван според закона на съвестта, който Бог е записал във всяко човешко сърце. Така че тайнството брак няма в никакъв случай характер на "узаконяване" на брака между мъжа и жената, а го освещава, като му придава още по-дълбоки измерения.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xhpc 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата