Мобилно меню

2.8775510204082 1 1 1 1 1 Rating 2.88 (49 Votes)
Въпрос на Ирена: Преди време прочетох книгата Анастасия Бойкикева - "Изповедание на светата православна вяра" авторката описва отстъплението на БПЦ по отношение на Светата ни православна вяра. По нейните думи в лоното на БПЦ се е зародило движение, което се бори против новостилието и икуменизма. Продължава ли дейността си това движение? Има ли в с.Челопечене църква, в която да се служи по стария стил, с благословението на Патриарха?

На въпроса отговаря Иван Димитров:
Преди всичко е необходимо да се каже, че БПЦ не изповядва икуменизма като идеологическа позиция.  Дали е възможно да се поддържа и да съществува движение, чиято кауза е безпредметна? Навярно е напълно възможно - стига движението да е  "против", а не "за" нещо. Колкото до новостилието - то не е ерес, а съобразяване с "времената и годините, които Бог е положил в Своя власт" (Деян. ап. 1:7), т. е. съобразяване на хората с Божия творчески замисъл.

БПЦ не е отстъпила в нищо от православната вяра и в тази БПЦ днес сигурно живеят по Божия закон и се спасяват утрешните светци на Православието. В БПЦ има и много грешни хора (от които пръв съм аз, ни учи молитвата), но тяхната (нашата, моята) греховност не обезсилва светостта на Църквата.

Много неща се пишат завладяващо и заблуждават, че всички са грешни, само писачите - прави! Но това е вече грях: непременно да изкарваш другите грешни, а себе си - правия и праведния! Така че не бързайте да се подведете по онова, което Анастасия Бойкикева пише. Тя от прекалена ревност за Православието има слабостта да вижда навсякъде греха на другите. Бог да й помага, а и на нас, които сме по-грешни и от нея!

В Челопечене по допущение на Българския Патриарх и Софийски Митрополит служи по стария стил свещ. Марий, който често оставя впечатление, че е типолатрис, т.е. "почитащ формата". Но нека внимаваме, докато почитаме формата, да не загубим съдържанието... Че то е ясно, формата води до формализъм!

И последно, знайте, че вече има канонизирани светци на Църквата, които са служили и са се спасявали по новия стил. Тогава? Кого ползва тази типолатрия, която има един безспорен ефект: разцепва Църквата. А св. Йоан Златоуст пише, че да разцепиш Църквата е по-лошо, отколкото да изпаднеш в ерес! Затова: бъдете мъдри като змии и незлобиви като гълъби! (Матей 10:16).

Един грешен новостилец

Виж още:

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xcfq 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)