Мобилно меню

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)
Христина: Вълнува ме въпросът за донорството на органи. Бих искала да знам как изглеждат нещата от гледна точка на православието.

На въпроса отговаря Златина Каравълчева:

Здравейте, Христина,
По въпроса за дарителството на органи в православните църкви няма разногласия. В решение на Гръцката църква от 1999 г. се казва, че "дарителството на органи за спасяването на човешки живот е богоугодно дело и жертвен акт, при условие, че решението за това е съзнателно и доброволно и далеч от всеки търговски интерес".
Нещо повече – през тази година Светият Синод на Гръцката църква се записа в листите за донори в Гърция, а скоро след това стартира такава кампания във всички енории в страната. Руската православна църква в своите "Основи на социалната концепция", приети през 2000 г., също нарича донорството "проява на любов, простираща се и след смъртта" и изключва превръщането на човешките органи в "обект на покупко-продажба". В същото време се отбелязва, че дарителството не може да се счита за задължение на човека и е възможно само при съзнателно и доброволно съгласие приживе.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ac8c 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник