Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1_52.jpgПривет на този чудесен сайт! Искам да попитам следното: Аз тренирам активно спорт (професионално футбол) и въпросът ми е дали е добре за тялото ми да постя целия пост 40 дни и дали няма да се изтощя от недостига на храна и това после да ми се отрази здравословно? Или трябва да мисля, че ''няма нищо невъзможно за вярващия'' и че с вяра и този подвиг Господ ще ме дари с здраве през целия пост. Правилно ли подхожда към мен моят свещеник, като не ми дава да постя целия пост?

Радвам се, че намирате Двери за чудесен портал. От своя страна, ние пък се стараем да се придържаме както към чистотата на вярата според светотеческото ни наследство, така и към сериозност в богословските материали, а не на последно място и към поддържане на отворен диалог по всякакви актуални въпроси, повдигани от наши читатели и също така настоящи проблеми на българската и останалите поместни православни църкви.

Като лекарят в екипа на Двери, реших да дам отговор на вашият въпрос без да се посъветвам с останалите колеги, но всеки от тях може да ме допълни, ако реши, че има с какво. Ще се радваме и на вашето разрешение да публикуваме въпроса и отговора в портала.

На първо място, макар Рождественският пост да е повсеместна практика на всички православни църкви и предоставя прекрасната възможност всеки един от нас да се присъедини към този общ подвиг и да разчита на молитвената и морална подкрепа на всички останали, този пост е възникнал сравнително късно и дълго време, чак до 10 век, а може би и по-късно е продължавал само седем дни.

В допълнение на това, този пост е облекчен - с изключение на всяка сряда и петък, първата седмица на поста, както и дните непосредствено преди Рождество (20-24 декември), консумирането на риба и останалите морски храни (калмари, октоподи, раци, миди, скариди) в Българската православна църква е напълно легитимно. Въпросът доколко морските храни всъщност се явяват лукс, е оставен на съзнанието и съвестта на отделния вярващ.

Освен това, предполагам сте наясно, че има някои белтъчни храни на прах за спортисти, които са изцяло на основата на растителни протеини (предимно соеви) и съдържат пълен и балансиран комплект аминокиселини, така че ако треньорите ви не възразяват срещу ползването на тези храни, можете да сте напълно спокоен по отношение на белтъчния прием.

Що се отнася до количеството храна, служебните ви задължения като професионален футболист със сигурност включват да се храните адекватно.

Съвсем разбираемо е вашият свещеник да е взел предвид незадължителния характер на поста и облекчения му режим когато сте обсъждали дали и колко да постите.

Като отборна игра, където всеки изпълнява определено служение според дарбата, способностите си и предписанията на ръководството в сътрудничество със всички останали, футболът е една изключително "църковна" игра. Пожелавам ви ползотворни тренировки и успешни срещи, по възможност без травми и конфликти в екипа!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xkdu 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий