Мобилно меню

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)
_______2.jpgПравославният роман “Петкана” на Лиляна Хабянович Джурович проследява живота на най-обичаната и почитана светица на Православието Преподобна Параскева – света Петка. Жизнеописанието на светицата изцяло следва житието й, написано от свети патриарх Евтимий Търновски. Книгата е построена по оригинален начин: всеки герой разказва за светицата, а и тя самата говори за себе си. Описан е земният й път от рождението до успението, както и чудесното обретение на нейните нетленни свети мощи.

Българските читатели познават Лиляна Хабянович Джурович от романа й “Пауновото перо”, който тя лично представи при гостуването си на Софийския панаир на книгата.
Критиката я определя като литературен феномен. Удостоена е сLilqna.jpg редица награди: шест “Златен бестселър”, три “Специален златен бестселър”, три “Хит либер”, “Кочичево перо” и “Кочичева книга” за високи постижения в съвременната литература. Пет пъти нейна книга е най-четената в библиотеките на Сърбия. На две допитвания през 2001 и 2006 г. до общественото мнение за най-популярна жена в Сърбия тя е избрана за „най-обичаната писателка”. Автор е на десет романа, издадени в Македония, Хърватска, Гърция, Чехия, Унгария, Италия и Франция.

По предложение на Негово Светейшество сръбския патриарх Павле, Светият архиерейски синод на Сръбската Православна Църква връчва на Рождество Христово 2006/2007 година на Лиляна Хабянович Джурович Ордена на свети Сава за нейната литературна дейност.

На български романът „Петкана” е издаден от ИК Унискорп.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3c8q 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики