Мобилно меню

4.9322033898305 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (59 Votes)

patriarh maxim.jpgСинодално издателство на БПЦ издаде юбилеен сборник, посветен на деветдесетгодишнината от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Луксозното издание съдържа богат биографичен материал, който представя духовното развитието на бъдещия предстоятел на БПЦ в контекста на историческите събития в църквата и страната ни. Ранните години на бъдещия патриарх са пресъздадени на фона на драматични световни събития – Втората световна война и трудния период за БПЦ, когато тя е в схизма. Архим. Максим е свидетел и на важни събития от новата история на БПЦ – Вдигането на схизмата и възстановяването на Българската патриаршия (8-10 май 1953 г.).

Патриаршеското му служение в периода на комунизма (1971-1989 г.) му изгражда образ на безукорен духовник, родолюбец, усърден радетел за делото на православието. Във времето след демократичните промени БПЦ и нейният предстоятел са изправени пред изпитанието на разкола и неговото преодоляване. Патр. Максим проявява „необикновено търпение, отеческа любов и молитвена надежда да се върнат самоволно отдалечилите се“, по думите на Доростолския митрополит Иларион.

В книгата е отделено място и за Троянския манастир, който патр. Максим определя като „люлка на църковно-духовната ми съдба“. В юбилейния сборник е поместен и исторически материал, посветен на Българската патриаршия, именник на българските патриарси, както и важни документи, свързани с най-новата история на БПЦ.

Издението е богато илюстирирано със снимки от живота на патр. Максим. Координатор на изданието е Русенски митрополит Неофит.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3cd8 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж