Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
patriarh maxim.jpgСинодално издателство на БПЦ издаде юбилеен сборник, посветен на 90-годишнината от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим.
Луксозното издание съдържа богат биографичен материал, който представя духовното развитието на бъдещия предстоятел на БПЦ в контекста на историческите събития в Църквата и страната ни.
Ранните години на бъдещия патриарх са пресъздадени на фона на драматични световни събития  - Втората световна война и трудния период за БПЦ,когато тя е в схизма. Архимандрит Максим  е свидетел и на важни събития от новата история на БПЦ – Вдигането на схизмата и възстановяването на Българската патриаршия (8-10 май 1953 г.).
Патриаршеското му служение в периода на комунизма (1971 - 1989 г.) му изгражда образ на безукорен духовник, родолюбец, усърден радетел за делото на Православието. Във времето след демократичните промени БПЦ и нейният предстоятел са изправени пред изпитанието на разкола и неговото преодоляване.
Патриарх Максим проявява „необикновено търпение, отеческа любов и молитвена надежда да се върнат самоволно  отдалечилите се”, по думите на Доростолския митрополит Иларион.
В книгата е отделено място за Троянския манастир, който патриарх Максим определя като „люлка на църковно-духовната ми съдба”.
В юбилейния сборник е поместен исторически материал, посветен на Българската патриаршия, именник на българските патриарси, както и важни документи, свързани с най-новата история на БПЦ.
Издението е богато илюстирирано със снимки от живота на патрирах Максим.
Координатор на изданието е Русенски митрополит Неофит.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3cd8 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец