Мобилно меню

4.875 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (40 Votes)

scan 1Центърът за проучване на нови религиозни движения издаде нова книга. Озаглавена е Фокус Езотерика – окултизъм и сатанизъм. Тя е превод от немски на съответните изследвания на специалистите в областта на сектознанието Хартмут Цинзер и Инголф Кристиансен. Предговорът на българското издание е на д-р Милка Баръмова, специалист по проучване на сектантската дейност, докторирала в университета на Фрибург, Швейцария. Преводът е на Веска Николова, а редакцията – на проф. Иван Желев Димитров.

И окултизмът, и сатанизмът са коварни учениия, които в крайна сметка са опасни за човека. Създадени уж с цел да помогнат на човека, те всъщност са две от многото „двойни окови“, с които недобронамерени хора се стремят да пленят душата и тялото на човека и да го направят свой покорен роб, лишен от възможност да мисли и да се защити. Служенето на безсмислени, но затова пък опасни ритуали, покоряването на дявола и съответно обожествяването му са извратени учения и практики, твърде далеч от всяка разумност и добронамереност.

Окултистите и сатанистите, които във всяка държава показват организирана активност, за да могат да събират привърженици, извършват интензивна пропаганда посредством книги, периодични издания и особено силно – чрез каналите на Интернет. Например сатанистите, в която и държава да са, представят общ образ със стила на обличане, начините на поклонение, приличащите си съобщения, които оставят преди да се самоубият, и пр. При това сатанизмът не е някакво обикновено хулиганско движение, а организация, съзнателно базирана на идеологически основи.

Сатанизмът изцяло променя човека до неузнаваемост и той деградира за много дълго време с изключително трайни и разрушителни последици, които много трудно се лекуват – дори може да се каже, че няма пълно излекуване от тази зависимост. Според някои изследователи сатанизмът е тъмната страна и жестоката проява на животинското в човека, което сега в нашата съвмременност определени заинтересовани сили се опитват да натрапват за едва ли не човешка добродетел: да вярваш и да се молиш на дявола.

В такива случаи хората, станали жертва на окултизма или на сатанизма, не бива да бъдат изолирани и изоставяни, защото те имат нужда от помощ, дори когато не осъзнават каква точно помощ им е нужна. А първата крачка винаги е осъзнаването на духовната и физическата зависимост от сили, които са опасни и дори гибелни за човека.

Сектите умишлено се стремят да привличат в мрежите си младите хора. А те, макар обикновено да са изпълнени с мечти и надежди, за съжаление често се оставят други да ги манипулират и да господстват над тях. Но е непростимо самите младежи да им даряват своята свобода. Бог ни е създал свободни, отговорността обаче за полването ни от нашата свобода лежи изцяло на нас.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wyfu3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник