Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

1238084 10202086822831511_1430286850_nНа 6 септември, независимо от националния празник, в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” беше присъствен ден. Защото започнаха учебните занятия за студентите-задочници, а това стана със св. Литургия, отслужена от викария на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит като Софийски митрополит – Знеполския еп. Йоан. Заедно с него служиха ик. Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, свещ. Стефан (Стоил) Паликаров и дякон д-р Петър Симеонов от клира на столичната катедрала „Св. Неделя”.

Преди Литургията епископът извърши чина на обновлението на академичния параклис, посветен на покровителя на Софийския университет – св. Климент Охридски Чудотворец. През летните месеци, когато по начало в параклиса не се служи (както и през Коледната и Великденската ваканция), беше извършен ремонт на подовата настилка на параклиса с грижите на ефимерия свещ. Стефан Паликаров и паричната помощ от Дирекция „Вероизповедания” на МС и частни дарители. Сега, преди да започнат богослуженията в параклиса, се полагаше той да бъде обновен с водосвет и прочитането на коленопреклонни молитви. Тъкмо това извърши днес епископ Йоан с благословението на Светейшия патриарх Неофит.

На богослужението бяха дошли задочните студенти, преподаватели и служители. След причастния епископът произнесе слово за значението на чина на обновлението, както и за значението на храма като място за молитва както в Стария, така и в Новия Завет. Той подчерта вниманието, което Спасителят и Неговите апостоли отдават на храма въобще, но и на идеята за човешкото тяло като „храм на Светия Дух”. С това богословско слово той въведе студентите към техните богословски занимания през следващите три седмици. Архиереят предаде и отеческите поздрави и благопожелания на Светейшия патриарх за успех в изучаването на богословските науки от студентите, както и за напредък в богословскиите занимания на преподавателите във факултета.

Веднага след Литургията започнаха лекциите на студентите от четирите курса на бакалавърската степен.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xfchk 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит