Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

afinaИзвестният гръцки професор-българист Димитриос Гонис ще получи св. Евтимиевата награда на ВТУ „Св. Кирил и Методий” тази година. Предложението за това е на професорите Димитър Кенанов и Иван Харалампиев. Академическият съвет на ВТУ вече утвърди номинацията на българиста, а официалната церемония по награждаването ще бъде в навечерието на Десетия международен симпозиум за Търновската книжовна школа.

Св. Евтимиевата награда се присъжда на български и чуждестранни учени за научни постижения в областта на българистиката: литературознание, езикознание, история. Нейни носители досега са проф. д-р Франтишек Славски и проф. д-р Йежи Русек от Полша, акад. Димитрий Лихачов от Русия, проф. д-р Гунар Сване от Дания и др.

Проф. Гонис е дългогодишен преподавател в Богословския факултет на Атинския университет, вече пенсионер. Той се занимава с изследвания в областта на българската медиевистика. Автор е на статии, студии и монографии, посветени на Патриарх Калист, св. Евтимий, Патриарх Търновски, митрополит Григорий Цамблак. Той е публикувал и гръцкия превод от йеромонах Даниил Рилец на св. Евтимиевото житие на св. Йоан Рилски.

Като учен и преподавател професорът оказва подкрепа на българските си колеги, студенти и докторанти. Той е почетен професор на Богословския факултет в Атина, на Софийския университет и почетен професор на Православния богословски факултет във Великотърновския университет.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xqak3 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum