Мобилно меню

4.4117647058824 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (102 Votes)

Двери БГ се завръща след 100-часово отсъствие от глобалната мрежа. Досега новият сървър на Двери работи без прекъсване точно 4 години. Последното ни по-продължително спиране беше между 10 и 12 февруари 2008 година, а качествената ни Интернет-свързаност през Нетера осигуряваше максимум няколко минути отсъствие годишно. В момента сайтът е с нов двутерабайтов RAID масив, до броени часове ще бъдат възстановени партньорските сайтове и електронната поща.
 
Чисто технически се случи следното: сървърът на Двери е конфигуриран с два твърди диска, в които се съхранява копие на цялата информация, така че при отказ на единия системата продължава да работи безпроблемно. За съжаление преди 4 дни, докато системата беше в "критичен режим" (в период, когато единият хард диск беше дефектирал), отказа и резервният хард-диск. Частично вината за това е и на нашия технически екип, защото не използвахме буферния период, който беше напълно достатъчен, за да подменим диска (последните седмици бяхме съсредоточили ограниченото си свободно време и лични финансови ресурси в бъдещите нови подпроекти).
 
Разбира се, "Двери" има пълно и актуално резервно копие. През последните няколко дни (или по-скоро нощи, тъй като проектът ни се поддържа на доброволни начала) платформата беше обновена върху два нови двутерабайтови диска. Екипът на Двери ще се отнесе отговорно към личната потребителска информация, останала на дефектиралите дискове, и ще ги унищожи физически (независимо от разпространения мит, разбиването с чук не е най-правилният начин - вместо това дисковете се разглобяват и пробиват с бормашина).
 
Разходите от 650 лева за новия хардуер бяха поети солидарно от Пaвел Тaнков и сем. Полина и Констaнтин Спирови. Благодарим на всички останали, които ни предложиха финансова помощ през последните дни. Тъй като непосредственият технически проблем е решен, обръщаме внимание, че тези от вас, които искат да помогнат материално, могат да направят това в полза на "малките подпроекти" на "Двери", чиято реализация ще е от полза за цялата църковна общност.
 
Изваждането на двата "болни зъба"

dveri2.jpg
Новите хард-дискове вече са монтирани в чекмеджетата.
 

Монтирането на новите хард-дискове е приключило успешно, RAID масивът е в изправност, Двери вече отговаря на заявките.
 
Калцуните на колегата Спиров изобщо не пречат на връзките на обувките му да са развързани. Но настроението е добро, въпреки безсънната нощ.

Вижте също:

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/awd 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски