Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Ushakov.jpg Последната панихида за адм. Фьодор Ушаков беше отслужена в България на 1 август 2001 г. – денят, в който руската ескадра удържа блестяща победа над османския флот в сражението при нос Калиакра през 1791 г. Пред параклиса, посветен на това събитие, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи панихида за адм. Ушаков и всички руски воини, загинали в това морско сражение.

В словото си след панихидата митр. Кирил разказа за подготвящата се канонизация на адм. Ушаков и изрази надежда, че през следващата година в този паметен за България и Русия ден на това славно историческо място ще бъде отслужен молебен на новопрославления светец.

Sanaksarski_manastir.jpg На 4 и 5 август 2001 г. в Република Мордовия в Санаксарския манастир (на снимката) се провеждат тържествата по канонизацията на известния руски пълководец адм. Фьодор Ушаков (1745-1817).

Тържествата започват вечерта на 4 август със всенощно бдение, на което за първи път прозвучават песнопения и молитвословия, прославящи праведния воин Фьодор. По време на всенощното бдение с лития честните останки на адмирала са пренесени на площада пред катедралния храм, където се извършва самото прославяне на светеца.

Ushakov_l.JPG Богослужението под открито небе е продиктувано от факта, че за тържествата пристигат над седем хиляди поклонници, които катедралният храм на манастира не би могъл да побере. Затова на площада е подготвен специален външен олтар.

По време на литията ковчегът с мощите на праведния Фьодор (на снимката) е посрещнат с военни маршове, изпълнени от оркестъра на военноморския флот. За първи път в историята на Църквата на светец се отдават почести съгласно военноморския ритуал.
Ushakov_moshti.jpg Ковчегът с мощите на адмирала са внесени на територията на манастира от архиереите, които го полагат в открития олтар. Архиеп. Варсанофий прочита Деянието за канонизацията на праведния воин Фьодор Ушаков, след което освещава иконата на светеца и благославя с нея народа.

В Деянията за канонизацията се казва: „Един от тези ревностни служители на Отечеството и Божия народ, които са показали велик пример за воинска доблест и християнско благочестие, е бил адмиралът от флота на Русия Фьодор Ушаков. Имайки още от детство примера на светия живот на родния му чичо – преп. Фьодор Санаксарски, воинът Фьодор Ушаков с Божия помощ, по молитвите на преподобния старец и със своето усърдие станал велик флотоводец. Силата на християнският му дух се проявила не само в славните победи в боевете за Отечеството, но и в голямото му милосърдие, с което изумявал и победеният от него неприятел… милосърдието на адм. Фьодор Ушаков се простирало над всички; той наистина се грижел за народа: подчинените му моряци и офицери, всички страдащи и безправни, обръщащи се към него, и всички освободени от него народи извън пределите на Русия. И той на всички давал каквото може и народът стократно му се отплащал с любов. Заедно с това той бил подвижник на големи добродетели, ходатай и застъпник за руското войнство“.

Паметта на праведния Фьодор Ушаков се празнува в деня на неговата кончина – 2 (15) октомври и в деня на прославянето му 23 юли (5 август).

Ushakov2.jpgОстанките на св. Фьодор за първи път са намерени през 1944 г. от специалната държавна комисия, създадена за тяхното търсене. През юни с. г. останките са извадени от гроба и положени в специална ракла. Свидетелите на това събитие разказват, че останките на св. Фьодор са били нетленни.

Гробът на адмирала е отворен, за да бъде възстановен по черепа му неговият образ, който да стои на учредения през 1944 г. в Русия орден на името на адм. Ушаков. Орденът се дава на офицери от Военно–морския флот на Русия за успехи в разработването и провеждането на морски операции, в резултат от които е постигната победа над числено превъзхождащ ги враг.

Адм. Ушаков е погребан в подножието на катедралния храм на Санаксарски манастир „Рождество Богородично“ в Мордовия до гроба на своя чичо, преп. иг. Фьодор (Ушаков). Монасите от манастира разказват, че са засвидетелствани много изцеления, станали при гробовете на двамата Ушакови.

Адм. Фьодор Ушаков е роден на 13 февруари 1745 г. с. Бурнаково, Ярославска провинция на Руската империя. Произхожда от небогат, но древен дворянски род.

Той е един от създателите на Черноморския флот. От 1790 г. е негов командир. Постига редица големи победи над османския флот. От четиридесет и три морски сражения, които ръководи, не е загубил нито едно, нито един руски кораб под негово командване не е бил потопен, нито едни моряк не е попаднал в плен. Въпреки това славата на св. Фьодор не е свързана само с военните му победи. Своята първа награда – орден „Св. Владимир“ той получава през 1783 г. за умели действия и грижа за моряците по време на борбата с епидемията от чума в Херсон.

Адмиралът е известен и със своята благотворителност. По време на войната през 1812 г. с негови средства в Мордовия са построени болница за ранените войници, болница за цивилни и църква.

Последните години от живота си Ушаков прекарва в с. Алексеевка, близо до Санаксарския манастир „Рождество Богородично“, чийто настоятел в миналото е бил неговия чичо.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3363u 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит