Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

1_42.jpgСъществуват много обичаи и традиции, свързани с Великден, които са общи в целия свят, но без съмнение сред тях се откроява боядисването на яйцата. Независимо дали живеете в Лондон, Йерусалим или Москва ще видите, че този обичай е универсален.

Яйца са били боядисвани и украсявани още в езическите времена. Запазени са свидетелства за боядисването им в древните Египет, Галия, Китай, Рим и Персия. Яйцето се възприема като символ на Вселената и живота, представени като кръг, какъвто кръг е и вечният живот. Златният жълтък е символизирал бога-слънце, бялата черупка – бялата богиня, а цялото яйце – възраждането. Затова като символ яйцето е било свързано с пролетта, времето на възраждането на земята след дългата студена зима. За древните земята се възражда по същия начин, както яйцето ражда живота. Организирали са се специални „ловувания за диви яйца“, които след това са били оцветявани в цветовете на пролетта. Нашарените яйца са се използвали като талисмани или в обредната храна, а също са се раздавали като подаръци.

Историята на еврейския народ също познава символа на яйцето. Когато евреите са избягали от Египет, те са взели със себе си яйца за храна. Те са били удобни за носене и сварени са имали дълъг срок на годност. Били са печени на пепел през нощта. Затова през първата нощ на еврейската пасха в седар-чинията винаги има твърдо сварено или печено яйце. Печеното яйце символизира безкрайния цикъл на живота, на потомството и неговото продължение. Яйцата са били включвани в приносите и жертвите, предлагани в Йерусалимския храм. Дори в етимологията на думата „яйце“ присъства своеобразна игра на думи, тъй като арамейската дума „беа“ означава също и желание. По този начин яйцето символизира желанието на Святия да откупи народа на Израил. Евреите винаги слагат яйца на шабат, при раждане или смърт, при всички важни моменти от живота, разглеждан като цикъл. Особено важно място им е отреждано при погребенията, когато те образно са представяли смъртта и гроба. На погребения яйцето винаги е било варено или печено, като по този начин е символизирало гробницата, липсата на живот, който няма как да бъде обновен, тъй като в рамките на черупката е мъртъв.

В някои поместни православни църкви съществува обичай последния ден преди началото на поста, на Сирни заговезни, да се яде бяло печено или твърдо сварено яйце. То символизира „стария Адам“, чрез когото в света е влязла смъртта. Краят на поста е отзнаменуван отново с яйце – този път червено, което символизира „Новия Адам“ – Христос. Затова то е първото нещо, което се яде след края на поста.

Защо яйцето е червено? Червеният цвят е най-яркият от всички цветове и е знак за радост и щастие. Древните християни винаги са използвали червения цвят като символ на възкресението. Преданието разказва за св. Мария Магдалина, която поздравила имп. Тиберий с думите „Христос е възкръснал“. Той се засмял и отговорил: „Христос е възкръснал от мъртвите толкова, колкото яйцето в ръката ти е червено“. Още преди да завърши думите си, яйцето, която тя носела като дар, се обагрило в ръцете ѝ с червен цвят. Затова св. Мария Магдалина често е изобразявана на иконите да държи в дясната си ръка червено яйце.

Чукането с яйцата е жизнерадостна игра, разпространена във всички православни земи, както и в Англия и Шотландия. Счупването на яйцето символизира счупването на портите на ада и победата на живота над смъртта. Прието е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или на Велика събота. На Велики четвъртък на някои места освен червени, се боядисват и зелени яйца, чийто цвят напомня на горчивите билки и оцета, които войниците са дали на разпнатия Христос.

Източник: Пасхален сайт на Антиохийската патриаршия и Православната църква на Америка


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/adcq 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики