Мобилно меню

4.1428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.14 (14 Votes)
gandow_minton2000.jpgПрез месец ноември в Германия, в замъка Вендгребен, образователен център на фондация „Конрад Аденауер”, се проведе третият семинар за сектите и култовете в Източна Европа. Семинарът беше открит с встъпително слово на пастор Томас Гандов, който запозна участниците със съществуващите секти и култове в Германия. Основните проблеми на германското общество в тази област са свързани с ограничаване на дейността на секти като "Свидетели на Йехова" и "Сциентология". През последните години особено засилено е влиянието и интересът към новопоявили се култове с руски произход като тези на Анастасия и Висарион. 
     
Зоран Лукович, от полицията в Белград, запозна участниците с дейността на сектите в Сърбия. Той представи снимков материал за дейността на култа на Сантана, както и за опитите на нови индуистки секти да навлязат в сръбското общество.        

Анри-Пиер Дебор от Франция  представи дейността на френското правителство за ограничаване на дейността на сектите, благодарение на отмяната на закона, позволяващ на граждански сдружения да водят религиозна дейност.

Гжегож Фелс от Полша представи списанието „Секти и факти”, което публикува подробна информация за различни секти, култове и техните учения. 

Пастор Ищван Сакра от Евангелско-реформираната църква в Унгария сподели проблемите на традиционните евангелисти с петдесетните харизматични движения, които навлизат в традиционните протестантски общности и постепенно ги асимилират.

Положението в България беше представено от Анна Маринова, асистент в БФ на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Участниците бяха запознати с опитите на секти като Висарион, Обединителната църква на Муун и Сциентология да навлязат в България, като беше отчетена успешната намеса на българското правителство за спиране на тяхната дейност и забраната на техни водачи да посещават България за 10 години. Изразени бяха желанието и готовността на представители на обществените и църковните среди в България през следващата година в нашата страна да се проведе семинар срещу сектите и култовете, което беше прието от всички участници с радост и желание за сътрудничество .

Отец  д-р Арсений /Влянкофтис/ и Милтиадис Зонтас споделиха, че в Гърция особено се е засилила дейността на петдесетници-харизматици, и споделиха опита на сдружението на родителите, които активно се включват в инициативи с Църквата за превенция и оказване на помощ на хора, потърпевши от секти.

Гунар Вернер от Германия, бивш дългогодишен последовател на сектата "Църква на Исус Христос на светиите от последните дни" или както са по-известни "мормоните", разказа как човек е въвеждан в общността и как се извършва ритуалът на "свещеническо" посвещение. Неговият опит и разкриването на тайните ритуали на сектантите бяха особено ценни и полезни за присъстващите. Гунар Вернер помага активно при ресоциализацията на бивши членове на сектата на Мормон. С превантивна и просветителска цел той е създал свой сайт: www.mormonentum.de

Г-жа Блументал, член на Християндемократичната партия /CDU/ и депутат от германския парламент, разказа за проблемите на политиците, когато трябва да се дефинира някое ново общество като секта, и за агресивния отпор на лидерите на сектите, които постоянно упрекват немските депутати в потъпкване на човешките права на избор на вероизповедание. 

Естествено, с огромен интерес бяха посрещнати лекциите на проф. Александър Дворкин - един от най-големите съвременни специалисти в областта на сектите и тоталитарните култове, който подробно и с богат снимков материал запозна участниците с елементи от учението на Висарион и Анастасия. Той представи и два филма за различни руски култове и природолечители, практикуващи окултизъм, магьосничество, както и новоезически култове.

Семинарът във Вендгребен беше изключително полезен и поради многото неформални и приятелски разговори между участниците, в които също бяха споделени проблемите и успехите, които страните от Източна Европа имат в противопоставянето на дейността на сектите и култовете. Съвместната работа, информация и помощ е единственият начин, по който Европа може и трябва да отговори на предизвикателството на сектантските общества, които стават все повече. Църквата, родителските инициативи и гражданските сдружения трябва и могат да работят заедно за информираността на обществото, както и да помагат на попадналите в секти и на техните близки,  за ресоциализацията и адаптацията на хората след напускането на сектантските общности.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uch 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски