Мобилно меню

4.8933333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (75 Votes)

TreisIerarxes1Свещените и богоречиви проповедници, върховните сред учителите, Господи, си приел да се наслаждават на Твоите блага и да пребивават в покой; защото техните усилия и трудове си зачел за повече от всяко всеплодие Ти, Който едничък прославящ Своите светии.

(Кондак на празника)

Така днес Църквата възпява и прославя паметта на тримата велики светители – светите Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. „Трима човеци, три слънца на небето на Христовата църква. Те са хора, облечени в слънце, толкова са светли, толкова са свети! И още, те са хора, които са станали слънца, станали са светлина за цялата вселена, затова и са наречени учители на вселената. Станали са неугасима светлина“, величае ги съвременен подвижник. Станали са такива със своята  дейност, със своята литургия, т. е. общото дело, със своята евхаристия, т. е. със своето благодарение.

Такива са великите светители. За тях сякаш звучат и думите от св. Евангелие, които Христос казва на Своите ученици, а следователно и на тях тримата: „Вие сте светлината на света...“ (Мат. 5:14). И продължава още, че само Той е истинската светлина (Иоан 1:9). Той е неугасимата светлина! Той, Бог, Който е станал човек – това е единственото Слънце! Дори смъртта не угаси Христос Господ, не угаси Неговата божествена светлина, а изгря в пълния ѝ блясък.

С възкресението Си Христос победи смъртта, озари ада със Своята божествена светлина, озари го и изпълни с неугасима светлина всички светове! Както се пее и във възкресната песен, „днес всичко се изпълни със светлина – и адът, и земята, и небесата“. Христос е светлината, която осия света. Той подари тялото Си и кръвта Си на света и ни заповяда: „Яжте и пийте…“. Бъдете и вие светлина!

Такава светлина на света бяха и тримата светители – светите Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Такава светлина на света сме призвани да бъдем и всички ние, братя и сестри. Както те огряха древната Христова църква със своето богословие, със своята пастирска мисия, със своята дейност, така всички ние, които се учим и сме събрани днес тук, имаме същата заповед, каквато те имаха от Христос и я изпълниха: да бъдем светлина, както и Бог е светлина на света.

Но как да бъдем такава светлина? Как да озарим света, както го озариха тримата светители, и да изпълним и ние Божията повеля? Начинът е единствено и само, като приемем истинската светлина, която е Христос. Само така можем да станем светлина. Като приемем Него в нашия живот. Като заживеем във и с Христос. А това става само и единствено като бъдем причастни на Неговото Тяло и Кръв в св. Евхаристия, на която ни кани на всяка литургия Сам Христос. И заповядва отново и отново: „Вземете, яжте... Пийте от чашата всички... Това правете за Мой спомен…“. И така ни казва: бъдете светлина за света, като отидете и научите света на всичко, което съм Ви заповядал, и ето, Аз съм с вас до самия край.

Така блеснаха тримата светители – като заживяха с Христос и отидоха и разказаха на всички за Неговото Възкресение и за всичко, което Той заповяда – за любовта, за светлината, за вечния живот.

Много е трудно и звучи непосилно за нас да го направим. Ние сме хора, но и те бяха като нас хора; с тази разлика, че те пожелаха Христос, Който е кротък и смирен по сърце, пожелаха Неговото „благо иго и леко бреме“. Нека и ние пожелаем и заживеем с Христос. Колкото и трудно да е! На всяка цена!

Братя и сестри, светите трима светители са пример за призванието, което имаме и всички ние, което са имали всички християни и ще имат онези, които идват след нас.

Призив от Бога, вътрешен, откриващ се в сърцето на човека, който зове да последваме Бога, както направиха учениците на Христос, тримата светители, и да станем и ние Христови синове като тях.

Нека отидем и нахраним гладния, да облечем голия да утешим тъжния, да разкажем за Възкресението на Христос. Да преподадем Неговите свети Тяло и Кръв (на всички люде) и така да заживеем в онази небесна наслада, за която Христос говореше на учениците Си, още на тази земя и която е „светлина за света“.

А когато скоро си тръгнем от този свят, да отидем там, където днес почиват тримата светители и всички човешки души, да заживеем с Христос и всички негови синове и дъщери, в наслада на красотата Му, която наслада да сме предвкусили още от тази земя. Амин!

* Проповедта е произнесена на празника на св. Трима светители в академичния параклис на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ на 30 януари 2019 г. (бел. ред.).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udx4a 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски