Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
„Велика е тайната на благочестието: Бог се яви в плът, засвидетелстван бе от Духа, показа се на Ангели, проповядван биде на народи, приет с вяра в света, възнесе се в слава.”
(1 Тим. 3:16


   Възлюбени в Господа чеда
   на светата ни Църква,

Днес е рожденият ден на нашия Спасител, Богочовека, Господа нашего Иисуса Христа. Велика тайна – Господ Бог се роди в плът от светата Дева Мария за спасение на човешкия род от първородния грях – греха на Адама и греховете на неговото потомство и до днес. Бог е Бог на любовта и на милостта. Тази истина псалмопевецът цар Давид поетично изразява, като казва, че в него се срещнаха две велики истини – „милостта и истината, правдата и мирът се целунаха”, с оглед на това и св. евангелист ап. Йоан Богослов казва: „Бог толкова обикна света, че отдаде Своя единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан. 3:16). За това говори и апостолът на народите св. ап. Павел, като нарича Рождението на Христа „велика тайна на благочестието”.


Бог се слави в Единосъщна, животворяща и неразделна Троица: Отец, Син и Дух Свети. Той е преизпълнен с любов, затова и св. ап. Йоан казва: „Бог е любов” (1 Йоан. 4:8-16). И като размишлява за тая велика тайна – Боговъплъщението, казва: „Бог толкова обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан 3:16). И всички ние вярваме в тая велика тайна, а именно – Боговъплъщението за спасение на човешкия род. Тази свята вяра ни е събрала днес в храма да възпеем и прославим рождението на Господа и Спасителя Иисуса Христа ведно с ангелите, които пееха в ноща на рождението Му: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука. 2:14).

Ето защо, днес ликува цялата вселена и светата Църква пее: „Христос се ражда, славете Го, Христос иде от небето, посрещнете Го, Христос е на земята, тържествувайте”; „Всички пейте – възпявайте Господа навсякъде по земята, развеселете се, боголюбиви люде, защото се прослави”; „Днес е началото на нашето спасение”; „Благословена да бъде утробата на Девицата, дала начало на нашето спасение, което пророците от старозаветни времена са предсказали, тайна, която цялото човечество е очаквало с надежда за обновление” (Кондак на Рождество).

Да посрещнем новородилия се Спасител на света ведно с източните мъдреци, дошли от далечния Изток, водени по чудната звезда, появила се в деня на Неговото реждение. Дошли в Йерусалим и по указание на четящите Старозаветното писание, отишли във Витлеем, поклонили му се и му поднесли дарове: злато – като на Цар небесен, ливан – като на Бог и смирна, като на човек – Богочовек.

Нека и ние, боголюбиви братя и сестри, да се поклоним ведно с тях и да Му поднесем в дар нашите сърца. И тъй, тържествено, с вяра и любов да пеем в едно с ангелите в небесата: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука. 2:14).

Поздравяваме всички наши духовни чеда в пределите на Родина, та и извън нея със светлия празник на Христовото Рождество.

Благодатта на Господа Бога да бъде над всички вас!

   Честито Рождество Христово!                          декември 2008 г.
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† МАКСИМ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК
† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ
† Видински митрополит ДОМЕТИАН
† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ
† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ
† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН
† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ
† Русенски митрополит НЕОФИТ
† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ
† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ
† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН
† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ
† Доростолски митрополит ИЛАРИОН
† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33u9r 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики