Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

„Избран от дните е този Божествен и свят ден. Христос възкръсна тридневен от гроба, Като плени ада и възкреси човеците; прославяйки Го, всички да зовем: Христос възкръсна хора, веселете се!"

(акатист на Пасха; кондак 1)

ВЪЗЛЮБЕНИ ЧЕДА НА РОДНАТА НИ СВЕТА ЦЪРКВА,

Възкресение Христово, Пасха, Великден - това е най-големият, най-тържественият празник на Христовата Църква, защото ни благовести победата на Христос над смъртта, изкуплението от греха и вечното спасение.

Днес тържествуват вярата, надеждата и любовта. Това е ден на свято веселие и особена радост. „Тоя ден е Господ сътворил, да се зарадваме и развеселим в него" (Пс. 117:24). Днес всяко творение възпява възкресението - ангелите на небето, човеците на земята и цялата природа. Днес е прославата на доброто и гибелта на злото и неговите служители. Днес е тържество на добрите души и сърца. Днес Господ благодатно ни озарява с радостта на възкресението Си. Първите човеци Адам и Ева чрез греха и смъртта са изгубили живота, а сега чрез Живота в лицето на Възкръсналия Господ Иисус Христос смъртта се обезсили. Чрез непослушанието на Адам сме загубили рая, а сега чрез послушание във вярата, съхранявана от Църквата, ни се открива входът на рая. Великден - Пасха, по думите на св. Йоан Златоуст, е залог за мира, източник на примирение, прогонване на враговете, разрушение на смъртта, избавление от греха и спасение на човеците. Затова вестта на "светоносния ангел" ни ощастливява и окриля. Великден е денят на живота, в който любовта, идваща от горе, победи силите на злото и обезсили ада.

 

Чрез възкресението Христос победи ада и неговите порти никога не ще надделеят над Църквата Божия, независимо от средствата, с които дяволът си служи. Никога не ще бъде преборена Църквата, която е невеста на Христос. Затова сега, когато отново с душа и сърце тържествено честваме Възкресението Христово, ставаме свидетели на това, което „око не е виждало, ухо не е чувало и човеку наум не е идвало", ние с пасхална сила казваме: „Къде ти e, смърте, жилото? Къде ти е, аде, победата? Възкръсна Христос и животът тържествува..." Нека Победителят на ада да победи нашите грехове, да ни удостои с мир, истина и праведност и като Жених на Църквата да премахне от нея всеки разкол, схизма, ерес и лъжеучение, отдалечаващи верните от чистата радост на възкресението и пасхалната истина, която единствено озарява целия мрак на нашия живот и ни указва надлежно пътя към необятния простор на Божия рай. Никой да не търси Истината при неправдата, защото Свещеното Писание ни казва: „Защо търсите Живия между мъртвите? Няма Го тука, но възкръсна..." (Лк. 24:5-6).

Блажени свидетели на Христовото възкресение, възкресението Христово е извор на утеха небесна и надежда вечна, произтичаща от вярата в страданията, кръстната смърт и славното възкресение на Спасителя. „Христос веднъж възкръснал от мъртвите, вече не умира: смъртта няма вече власт над Него..." (Рим. 6:9-10).

Възлюбени, в днешно време множеството рани на човечеството: войни, тероризъм, глад, мизерия, всеобща финансова криза, бедствия, подлагат вярата ни на изпитание, но именно страданията и смъртта на Иисус Христос и Неговото преславно възкресение правят вярата ни крепка и непобедима. Чрез възкресението Си Бог не премахва страданията, а ги побеждава с пасхалната Си благодат. Вярвайте! Защото св. ап. Павел, казва: „Бог и Господ възкреси, и нас ще възкреси със силата Си" (1 Кор. 6:14). Затова да благодарим Богу, „Който ни дарява победата чрез Господа нашего Иисуса Христа" и непоколебимо да вярваме, защото поради греховността ни живеем в цивилизация на подмяна на ценностите, груб материализъм, бездуховност и отчаяние. С вярата си във възкресението апостолите „победиха царства, вършиха правда" (Евр. 11:33), свидетелстваха без страх за Христос Разпнатия, Който беше за тях "Божия сила и Божия премъдрост" (1 Кор. 1:23-24). Вярата във възкресението е вяра в победата над греха, тя е „жива представа на онова, за което се надяваме, и разкриване на онова, що се не вижда" (Евр. 11:1). Вярата ни прави свободни от смъртта и тая свобода не разрушава, а гради. Това е силата на вярата. Вярата ни трябва да бъде по-силна, за да не бъдем съблазнени от някои, предлагащи ни други мирогледи.

Възкръсналият Спасител е сред нас като Слово Божие, Което ни говори непрестанно из страниците на светото Евангелие и от всички църковни амвони, Той е светото Причастие, което дава сила и живот на нашите души, устремени към съвършенството на злачните простори на Царството небесно. „Бог, Който някога заповяда да изгрее светлината от тъмнината, Той Същият озари сърцата ни, за да бъде светло познанието на славата Божия, проявена в лицето на Иисуса Христа" (2 Кор. 4:6). Възкресението Господне е най-великото събитие и най-голямото чудо в историята на цялото човечество.

В днешния пресветъл ден на Възкресението светата Църква приканва своите верни чеда да забравят трудностите и несгодите в живота и да издигнат надежден поглед към Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос, да Го възхвалят и молят да преминем земното си поприще с достойнство и упование за наследяване на вечния живот.

Отечески поздравяваме с пасхалната радост вас, всички чеда на Българската православна църква в Родината ни и извън нейните предели,   като  им  пожелаваме  възкресната  светлина  да  огрява душите и сърцата ви. Благодат, милост и мир от възкръсналият Господ Иисус Христос.

ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ  ХРИСТОВО!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
 
Председател на Св. Синод,
Максим, патриарх Български и митрополит Софийски
и членовете на Св. Синод

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/cdrd 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник