Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

P1020726На 2 август в двора на Александровска болница в София беше осветен параклис, който се изгражда дълго с усилията на дарители и частни спомоществователи. След освещаването му той може да функционира като истински храм и в него да се извършват богослужения. Някой сигурно се чуди: за какво ѝ е на една болница параклис?

От един месец обаче малкият храм е отворен, защото в него работят иконографите, които са започнали изписването на малката църква, и тяхната ръководителка Младенка Ланджева разказва, че от сутрин до вечер в параклиса влизат хора да палят свещи и да се молят. Болницата е мястото, в което човек най-силно усеща своята немощ и необходимостта от Божия помощ. Някои идват да се помолят за себе си, мнозина – за свои роднини и близки.

И въпреки потребността от храм в болницата, завършването на този беше труден и мъчителен процес, започнат от едни ентусиасти и довършен от други. А предстои още и изографисването параклиса. С тази задача отново са се заели доброволци, защото финансиране няма. Параклисът се изписва от курсистите от школата по иконопис към столичния храм „Покров Богородичен“. Учителката Младенка Ланджева вкарва своите ученици в истинската работа на иконографа, в реалните условия, а те не са никак леки. Пари за скъпите бои и материали събират курсистите. Един от тях предоставя скелето, необходимо за изписването на апсидата и горните части на храма. Всички работят без да им се заплаща, но с радостта до твориш нещо за слава Божия, което да дава на страдащите надежда и връзка с Бога.

Преди изписването се оказва, че стените на параклиса не са обработени за нанасяне на стенопис и Младенка Ланджева сама прави специалната варова мазилка, върху която се полагат боите. Проектът за стенописите е одобрен от Софийска митрополия, но до деня на освещаването е изписана само апсидата. Останалата част предстои да се рисува. „За изписването на фреските сме използвали пигменти в техниката „фреско секо“. В ореолите е поставена 22-каратова позлата. Материалите и позлатата са дарение от благочестиви миряни, – разказва г-жа Ланджева. – След освещаването на параклиса предстои вторият етап от изписването на същинската част на храма и купола. Сюжетите на фреските ще бъдат съобразени с мястото на параклиса: тъй като се намира в болнично заведение, ще бъдат изписани светци-лечители. Ще бъде зографисан и образът на патрона на храма св. Георги Софийски Най-нови. Негови изображения почти не се срещат по нашите храмове“.

Църковното обзавеждане и св. престол на параклиса са от дарител. Ден преди освещаването Знеполски еп. Йоан извърши облачение на св. престол, което пък бе осигурено от Софийска св. митрополия.

Изписването на храма ще бъде извършено през следващите месеци и от църковното настоятелство се надяват по сметката на параклиса да се съберат средства, които да покрият поне парите за материалите. Но всички посветили се на каузата на болничния параклис се надяват, че техните усилия си струват, за да осигурят на болните и техните близки място за молитва за изцеление, и за благодарност към Бога.

Фреските в апсидата на по-ранен етап на изписване:

P1020723

И в завършен вид:

P1020807

Младенка Ланджева и нейните ученици по време на работа:

P1020731

 P1020805

 P1020827

Полагането на златното покритие:

P1020759-1

P1380155

Олтарът и св. престол преди поставянето на облачението:

P1380350

И след това:

P1380417-1

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Знеполски еп. Йоан разговарят с д-р Камен Данов, един от настоятелите на болничния параклис:

P1380623

Параклисът в двора на Александровска болница:

P1380333

Снимки: архив на Младенка Ланджева


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xrd6u 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин