Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
Списък на образователните филми, подготвени във филмово студио "Св. свщмчк Харалампий", гр. Септември, в помощ на учителите по религия.

СПИСЪК С АВТОРСКИ ФИЛМИ:

1. “Празници на Пресвета Богородица”. DVD, продължителност-18 минути.

Темата на филма е съобразена с учебната програма на предмета “Религия”, която включва урочна единица “Св. Дева Мария”. Съдържанието на филма обхваща земния живот и прослава на Божията Майка, представени като поредица от най-големите Богородични празници – Рождество Богородично, Въведение на Пресвета Богородица, Благовещение, Успение Богородично и Покров Богородичен. При изработката на филма са използвани Богородични икони, православни песнопения и кратки разкази за всеки празник.

Слайд-филмът е създаден с образователна цел за часовете по религия като помощно средство за учителя онагледяване на уроците и при подготовка за практически занимания – рисуване на икони, посветени на Св. Богородица и Богородичните празници. Филмът може да се използва във всички класове на начален, среден и горен етап в средното училище, както и във всички възрастови групи в неделно училище.


2. Открит урок “Възкресение Христово” с мултимедийна презентация. DVD, продължителност 70 минути.

Документален филм за открития урок по религия, изнесен от Йорданка Василева и коментари за него. Темата на презентацията е съобразена с учебната програма на предмета “Религия”, която включва урочна единица “Възкресение Христово”. Съдържанието включва значението на Възкресение Христово като най-великият, най-светлият християнски празник, разширяване и нагледно обогатяване (онагледяване) на знанията за светите места – Йерусалим (мястото, където Спасителят е бил разпънат на кръста, пещерата, в която е погребан и възкръснал и др.). Целта е събуждане и засилване на религиозни чувства и трепети, благоговение пред чудесата (Благодатния огън, Плащаницата) и укрепване на вярата в Божието всемогъщество и слава (в истинността на Възкресението).

При изработката на продукта е използван слайд с икони, филм с дублаж, православни песнопения, снимки, компютърна кръстословица и визуални ефекти. Мултимедийната презентация е създадена с образователна цел за часовете по религия във всички класове като помощно средство за учителя, за онагледяване на уроците, посветени на празника Великден и за практически занимания – изработване на кошнички за яйца.

3. Проект “Междуенорийско сътрудничество”-Гостуване на групата от гр. Септември във Варна. DVD, продължителност 50 минути.

Документален филм за посещението на група християни от храм “Св. свщмчк Харалампий”, гр. Септември в храм “Св. цар Борис І” с Център за духовно обгрижване на наркозависими, гр. Варна на 7 – 10 април 2005 г. Православният център за духовно обгрижване на наркозависими във Варна съществува от 1999 г. и е единствена по рода си организация в нашата страна, която денонощно се грижи за изпаднали в беда младежи. Като духовен ръководител на този център отец Георги използва изцяло православна методика за спасяване на човешкия живот и за няколко години постига невероятни успехи. До днес в центъра над 60 момчета и момичета са излекувани и са се върнали към пълноценен живот. Много от тях сега помагат на новопостъпилите и са станали активни православни християни. В този център вече успешно се лекуват и няколко наркозависими млади хора от гр. Септември.

4. Беседа “Православната църква срещу наркоманията”. DVD, продължителност 90 минути.

Документален запис на беседата, изнесена от прот. Георги Фотакиев от варненския храм “Княз Борис Покръстител” и бивши наркомани в храм “Св. свщмчк Харалампий” в гр. Септември на 27. 03. 2005 г. Голям интерес предизвикаха и искрените разкази на двама бивши наркозависими и една майка, които споделиха своите преживявания. В беседата си отец Георги разказа за опасността от употребата на наркотични вещества, алкохол, цигари и разгледа зависимостите като болест на душата на човека, която може да се лекува само със силна вяра и упование в Бога. Той отговори на зададените въпроси и даде ценни съвети за важната роля и отговорност на родителите на проблемни деца.

5. “Радостта от раждането на деца (Против абортите)”. Слайд-филм. DVD, продължителност 6 минути.

Темата на слайд-филма представя мнението на православната църква по този проблем и е посветен на всички неродени деца. Нравственото послание създава приятни емоции и положително отношение към майчинството и радостта от раждането на деца. Съдържанието на филма включва поредица от снимки на бебета, между които са вмъкнати и снимки на бебешки дрешки и играчки, символизиращи липсата на дете (аборт). При изработката на филма са използвани и иконите “Иисус Христос благославя децата”, “Св. Богородица – помощница при раждането”, снимка на тайнство Кръщение, приятна детска музика и библейски цитати по темата.

Слайд-филмът е създаден с образователна цел за часовете по религия в горен курс като помощно средство за учителя и за онагледяване на уроците, посветени на раздела Християнска етика (любов, целомъдрие, СПИН, аборт и др. актуални проблеми за младите хора). Може да се прожектира и на възрастни хора в неделно училище.

СПИСЪК С ПРЕВОДНИ ФИЛМИ:

1. “Благодатният огън - слизането” – руски филм за слизането на Благодатния огън на Велика събота на Гроба Господен. VCD, продължителност 12 минути, преведен със субтитри.

2. “Благодатният огън” – учебен филм, направен чрез комбиниране на части от няколко руски филма. Специално изработен за малки ученици с дублаж, DVD, продължителност 5 минути.

3. “Жилище на Светия Дух” – руски филм за почитането на мощите на светиите. DVD, продължителност 60 минути, превод със субтитри

4.     “Неупиваемая чаша” – руски филм за чудотворната икона на Св. Богородица във Висоцкия манастир, която помага при лечението на алкохолизъм, наркомания и тютюнопушене. DVD, продължителност 51 минути, превод с дублаж.

5. “Безмълвен вик” – документален филм против абортите на д-р Бърнард Натансон. DVD, продължителност 26 минути, превод с дублаж. (Внимание: филмът съдържа реални кадри от извършване на аборт и не се препоръчва за широка аудитория, защото може да предизвика шок!)
 

Техническа  характеристика на филмите
Повечето филми са записани в DVD формат и може да се гледат на DVD плеър с телевизор, компютър или мултимедиен проектор. Може да бъдат изработени и в други формати – VCD, SVCD, DivX, XviD, MPEG4. Предпочетен е DVD форматът поради неговата универсална и широка приложимост и високо качество. Филмите, които са във формат DivX, може да се гледат само на DVD-плеър, който чете такъв формат!

Всички филми и мултимедийни продукти на Православното студио се разпространяват безплатно и се подаряват за използване за просветни цели на учители по религия, свещеници и църковни организации. Който желае да получи подробна информация за филмите и да си ги поръча, може да се свърже с авторите на адрес:

Свещеник Йордан Георгиев Василев
4490 гр. Септември, Пазарджишка област
ул. “Георги Бенковски” № 4
GSM  0888 643716

e-mail: otec_yordan@abv.bg и yordanka_vas@abv.bg

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wqp 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики