Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Открит урок по религия с мултимедийна презентация

Вторник, 09 Май 2006 Написана от Йорданка Василева
Otkrit_urok.jpgНа 27 април – Светли четвъртък, в СОУ “Христо Ботев”, гр. Септември се проведе открит урок с мултимедийна презентация по религия. Урокът бе изнесен от преподавателя Йорданка Василева по инициатива на новия експерт по религия в РИО – Пазарджик Румяна Зяпкова. В добрата организация и създаването на условия за успешното провеждане на това мероприятие взеха участие директорът на училището, както и целият педагогически и непедагогически състав. На презентацията присъстваха експерти и преподаватели по религия от цялата страна, енорийските свещеници, представители на местната власт и др. гости.
Урокът на тема “Възкресение Христово – Великден” бе проведен в ІVб клас и започна с тропара “Христос воскресе”, изпят от учениците. Преговорът беше направен по много оригинален начин с компютърна кръстословица. Като награда за отличното справяне с въпросите г-жа Василева беше подготвила изненада – слайд с икони на Възкресение с изключително красиви светлинни ефекти, които накараха децата да затаят дъх. Съдържанието на урока включваше както затвърдяване значението на Възкресение Христово като най-великият, най-светлият християнски празник, така и нагледно обогатяване на знанията със снимки на светите места в Йерусалим. Децата направиха едно импровизирано поклонническо пътешествие до храм “Възкресение Христово” – мястото, където Спасителят е бил разпънат на кръста; пещерата, в която е погребан и възкръснал и др. Филмът за слизането на Благодатния огън на Гроба Господен и уникалните цветни снимки на Плащаницата с отпечатания образ на Спасителя предизвикаха благоговение пред чудесата на Възкресението и укрепване вярата на децата в Божието всемогъщество.

Голямо впечатление направиха възпитаниците по религия с добрите си умения за работа със Свещеното Писание и картата на древна Палестина. Четвъртокласниците показаха задълбочени познания и за обичая боядисване на великденски яйца и изпяха детската песничка “Чук, чук, яйчице”. В края на часа учениците изработиха цветни кошнички за яйца и получиха похвала за отличното представяне. Гостите наблюдаваха с голям интерес урока и заедно с децата преживяха отново радостта и вълнението на Празника на празниците – Възкресение Христово. 

Автор на презентацията, в която бяха използвани разнообразни форми (слайд с икони, филм с дублаж, православни песнопения на църковно-славянски и гръцки език, снимки, кръстословица и визуални ефекти) е Йорданка Василева, а съпругът й свещеник Йордан Василев е изпълнител на техническата част по записа. Като преподавател по религия г-жа Василева с успех и при голям интерес от страна на учениците използва подобни нови технологии в часовете си. Този открит урок показа как мултимедийната презентация може да се използва с образователна цел в часовете по религия като помощно средство на учителя и за онагледяване на уроците, посветени на християнските празници. 

Otkrit_urok3.jpg Голямо впечатление на гостите направи изложбата от икони и рисунки, посветени на Възкресение Христово и изработени от ученици по религия и изобразително изкуство. След урока учениците от ІІІ клас представиха кратка тържествена програма за Великден и демонстрираха народните традиции по боядисване на великденски яйца, което предизвика радостни емоции сред присъстващите.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w48 

Полезни връзки

 

Препоръчваме