Мобилно меню

3.2941176470588 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (17 Votes)
picture_1_.jpgПо повод интервюто с Троянския игумен Генадий, озаглавено "Не искам кози и овце в храма", в редакцията получихме и другата гледна точка за разрушаването на могилата, което местните вярващи оценяват като посегателство на светиня.

Един ден, след като е пуснал молбата си за разрешение за строителство в Троянската община, еп. Генадий е разрушил стария параклис и е сравнил със земята могилката, където преди няколко века е била посрещната чудотворната икона на св. Богородица-Троеручица. Мястото е било по-рано оградено с телена мрежа и животни не са имали достъп. Когато еп. Генадий започва строителството на “крепостната стена” – новата висока стоманобетонна ограда, в нарушение на строителните норми, тогава се бута другата и се отваря достъп за крави и кози.

Епископ Генадий е разрушил древната светиня без разрешение на Св. Синод. Нещо повече, при започването на рушенето е бил предупреден от няколко митрополита да не я пипа. Точно поради тази причина, а не заради изборите в Пловдив, владиката е бил повикан в Св. Синод и му било връчено писмо да възстанови могилката и направи нов параклис, но по модел на стария.

От Общината на гр. Троян


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ax3u3 

Разпространяване на статията: