Мобилно меню

4.5102040816327 1 1 1 1 1 Rating 4.51 (49 Votes)
1_109.jpgДнес в Рим на площада "Свети Петър" ще бъде извършена беатификация на покойния папа Йоан Павел Втори или причисляването му към блажените. В 10 часа местно време (11 часа българско време) хиляди вярващи ще вземат участие в тържественото богослужение, което ще оглави папа Бенедикт XVI, предаде БГНЕС. Освен празничната меса на площада вярващите ще могат да се поклонят и пред неголяма ампула с кръвта на Йоан Павел Втори, която ще бъде изложена специално заради беатификацията. Кръвта бе взета от понтифика в последните му земни дни.

Вечерта, вече след беатификацията, мощите на Йоан Павел ще бъдат пренесени от криптата в дясната част на базиликата или в параклиса "Свети Себастиян". Надгробният камък от отворения гроб на покойника ще бъде преместен в Краков и ще бъде поместен там в храм, който ще бъде осветен там в името на блаженния Йоан Павел II.

След беатификацията може се пристъпи към следващата стъпка – канонизацията или признаването на Йоан Павел Втори за светец.

Властите в Рим са предприели специални мерки за сигурност заради очаквания наплив от поклонници. Само вечерта в събота на "Свети Петър" се бяха събрали 200 000 души. Цяла нощ пилигрими* от цял свят пазиха места в най-пряка близост до мястото на предстоящата церемония. Те пяха и свириха на китари, споделяха помежду си спомените си за живота на Карол Войтила, допълва БТА.

Организаторите на събитието са се постарали да предприемат всички възможни мерки за сигурността и удобството на поклонниците, които според различни очаквания ще достигнат няколко милиона. Осигурени са полеви болници, химически тоалетни, в охраната са включени различни звена на полицията и армията, както и на гражданската защита на Италия. Силно повишени са мерките за сигурност и на метрото в Рим, което поема засега успешно основна част от човешкия поток в тези часове, над града кръжат вертолети. От съображения за сигурност се предвижда днес временно затваряне на въздушното пространство над италианската столица. Церемониите по беатификацията продължават до 2 май, като дотогава ще бъде възможно и поклонение пред ковчега с тленните останки на покойния папа.

В района са разположени огромни видеостени за онези зрители, които ще останат встрани от площада, както и техника на множеството телевизии, отразяващи събитието на живо. 

По данни на италианските медии в Рим ще пристигнат около 1 млн. поклонници, включително 88 делегации от разни страни, 16 държавни ръководители и делегации от 5 кралски дома. България ще бъде представена от председателката на Народното събрание Цецка Цачева. Най-много от чужбина ще бъдат поляците – около 80 000 души. Беатификацията ще бъде отразена от 2 300 журналисти от 101 страни.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x944w 

Разпространяване на статията: