Мобилно меню

1.9508196721311 1 1 1 1 1 Rating 1.95 (61 Votes)
6_1.jpgВ Москва се състоя дългоочаквано ревю на православната мода, което бе предшествано от бурно обществено обсъждане относно т.нар. православен дрескод. Пред около 1000 зрители бяха показани модели, за които бяха характерни едновременно и скромността, и шикът, съобщи агенция Интерфакс.

Повечето облекла имаха съвременен вид, но като цяло колекцията представляваше това, което сред модните среди на Запада е прието да се счита за "руски стил". Зрителите видяха класически руски рокли, покривала, къси палтенца с традиционни руски шарки и гарнирани с кожени елементи.

Цветовете варираха от люлякови багри до контрастни съчетания между зелено и розово, бордо и синьо. Манекенките дефилираха не само сред типичната за подиумите ритмична музика, но и сред фолклорни мелодии, арии и популярни песни. За финал на вечерта известният моделиер Вячеслав Зайцев, доскоро водещ на модното шоу "Модна присъда" по Первый канал, представи ревюто "Валенки", както се наричат типично руските зимни ботуши.

След ревюто се състоя и дискусия, в която участваше говорителят на Руската православна църква Всеволод Чаплин, който всъщност е автор на "общоруския дрес код". Убеден, че външният вид на човека и вътрешното му съдържание са взаимно свързани, той призова моделиерите и потребителите да мислят за красотата както на облеклото, така и на сърцето.

"Православното облекло не се различава от другите видове дрехи, предпочитани от хора, които държат на външния си вид и уважават другите", каза той. Духовникът особено подчерта, че се е застъпвал за идеята не за православен, а за общонационален дрес код, който да е приемлив и за мюсюлманите, евреите и будистите. "Аз говорих, че човек трябва да е облечен преди всичко прилично", подчерта свещеникът. Той подкрепи идеята на една от участниците в дискусията за откриване на православни бутици.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3axdy 

Разпространяване на статията: