Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Една интересна публикация в началото на академичната 2009-2010 г., издание на CERF на френски език, ще привлече вниманието на източни и западни учени, на християни и читатели с по-широк интерес. Под ръководството на швейцарската изследователка и познавач на православните църкви г-жа Кристин Шейо и с предговор от Диоклийския митрополит д-р Калист (Уеър) ще излезе на бял свят сборникът „Православната църква в Източна Европа през XX век”. Книгата представя историята на Православната църква в шестнайсет страни, от Албания до Русия и от Полша до Грузия и Кипър (по-точно в Албания, Беларус, България, Грузия, Гърция, Кипър, Молдова, Полша, Прибалтийските страни, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Чехия и Словакия – дадени в азбучен ред).

„Известно е, че в източноевропейските страни православните християни са мнозинство. Но познаваме ли историята, та дори и настоящето на тези православни църкви? Това е и целта на тази книга - да ни въведе в тяхната история, написана за широкота аудитория – както за християни, така и за нехристияни – пише К. Шейо в листовката, разпространена преди самото издание. – Знаем, че вследствие на Революцията през 1917 г. в Русия комунизмът се разпространява в по-голямата част на източноевропейските страни. През 1953 г., когато умира Сталин, Европа се разделя окончателно на Източна и Западна. С началото на преустройството, започнало в края на 80-те години, политическите промени създават предпоставки за възраждането на Православната църква в Източна Европа.”

И още: „Европейският съюз започва да играе важна роля от 1993 г. В неговия контекст тези православни общности ще вземат участие в изграждането на утрешната Европа. Някои православни църкви имат вече представителства пред ЕС в Брюксел (Цариградската, Руската и Румънската патриаршии, както и Гръцката и Кипърската църква). В наши дни европейската палитра от различни религии става все по-пъстра, това не подминава и християните. Все повече православни християни идват в Западна Европа, за да работят и да се устроят. Ако се запознаем с историята на тези православни общности в Източна Европа през XX век и ако я анализираме, ще разберем истински тяхното минало и ще можем да подготвим по-добре бъдещето на новата обединена Европа, която продължава да се развива в дух на разумен и автентичен диалог.”

Сборникът има следното съдържание :

Предговор – митрополит Калист

Въведение – Кристин Шейо

История на Цариградската патриаршия през XX век – Аркалохорски митрополит Андрей Нанакис (на о. Крит, професор в Солунския университет)

История на Гръцката църква през XX век – архимандрит д-р Григорий Папатомас (професор в Атинския университет)

Кипърската църква през XX век – д-р Андреас Н. Мицидис

Православна църква в България през XX век – (+) проф. Тодор Събев

Кратка история на Православната църква в Сърбия и бивша Югославия – протойерей д-р Предраг Пузович (професор в Белградски университет)

Някои бележки върху историята на  Албанската православна църква и нейното възраждане от 1991 – архиепископ на Тирана, Драч и цяла Албания д-р Анастасий (Янулатос)

Православната църква в Румъния през XX век – проф. прот. Мирчя Пакурарю (от университета в Сибиу, Румъния)

Православната църква в Молдова през XX век - д-р Емил Драгнев (Молдовски държавен университет, Кишинев)

Православната църква в Унгария през XX век – д-р Етел Киш (Будапеща)

Православната църква в Чехия и Словакия (бивша Чехословакия) през XX век – Пражки митрополит  Христофор (Пулец) и епископ Георги (Странски)

Православната църква в Полша през XX век – проф. Антони Миронович (Университета в Бялисток)

Православната църква през XX век в прибалтийските републики – проф. Александър Гаврилин (Латвийски университет, Рига) и Байба Пазане

Православната църква в Беларус през XX век – о. Теодор Кривонос

Православната църква в Украйна през XX век – д-р София Сенук

Православната църква в Русия през XX век – проф. Михаил Виталиевич Шкаровски (Православен народен университет в Санкт-Петербург)

Православната църква в Грузия през XX век – д-р Заза Абашидзе

Биографии на авторите

Биография на Кристин Шейо

Речник

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/339hf 

Разпространяване на статията: