Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
1_32.jpgКръстовете в класни стаи и болници, канцеларии и казарми разсърдиха президента Месич, а неговото искане да се премахнат предизвика различни реакции, предаде хърватската телевизия ХРТ. Управляващите са против неговата инициатива. Социалдемократическата партия го подкрепи. Тя казва, че Хърватия е светска държава и в държавните институции има място само за герба и националния флаг. Освен това добре би било държавните институции преди всичко да се очистят от подкупи и корупция, за да могат с чиста съвест да закачат кръста, казват социалдемократите.

Хърватската народна партия подкрепя президентската инициатива, защото според нея не всички хърватски граждани са католици. Налагането на каквито и да е религиозни убеждения е недопустимо и противоречи на хърватската конституция, смятат те. От Хърватската селска партия пък смятат, че кръстовете трябва да останат. Малко е чудно, че тези, за които през 90-те години се пазеха първите редове в църквите, сега изведнъж искат кръстовете да се махнат от обществените места, смятат те.

Социално-либералната партия е на мнение, че във всички обществени институции трябва да стоят само гербът и националният флаг на Хърватия, макар че всяко премахване на религиозните символи в историята е било свързвано с тоталитаризъм.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/339hh 

Разпространяване на статията: