Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (29 Votes)
1_28.jpgПатриархът на Етиопската православна църква абуна Павел (монофизит) направи изненадващо съобщение по време на визитата си в Италия за среща с папа Бенедикт ХVІ в края на месец юни. “Скоро светът ще може да се възхити на ‘Ковчега (кивота) на Завета’, описан в Библията (виж Изх. 37:1-29) и съдържащ каменните скрижали (таблици) със Закона Божи, които Бог дава на Моисей и които стават обект на епохално търсене и изследвания”, казал пред агенция Adkronos патриарх Павел, който бил придружен по време на визитата си от принц Аклил Берхан Маконен Хайле Селасие и от дука Амадео Д’акоста.

“Кивотът на Завета от векове се намира в Етиопия”, заявил патриархът и добавил: “Като патриарх аз съм го виждал със собствените си очи и само няколко големи учени са били удостоени с тази чест досега”. Според патриах Павел истинският Кивот се пази в една от етиопските църкви, но за да бъде предпазен от кражба, негови копия има във всяка етиопска църква. Той добави също, че специален музей, в който да бъде изложен Кивотът на Завета, е построен в Аксум (Етиопия), а фондацията на Д’акоста ще финансира проекта.

Кивотът на Завета освен Десетте Божи заповеди съдържа жезъла на Аарон, както и златна стомна с малко количество от манната, с която Божият народ се е хранил по време на пътуването към Обетованата земя (виж Евр. 9:4). Библията ни съобщава, че кивотът е бил изработен съгласно Божиите указания, предадени на Моисей на планината Синай, и след изработването му е бил носен от свещениците пред народа и армията. Особено показателен е случаят с крепостните стени на град Йерихон, около който процесия начело с кивота е обикаляла седем дни, след което стените на Йерихон падат сами при звука на бойните тръби на еврейските племена. Интересен факт е, че в Изх. 37:1, се казва, че Веселеил е изработил ковчега, докато във Втор. 10:1-4 се говори за ковчега, който е изработен от Моисей. Вероятно Моисей изработва временен ковчег на Завета, докато впоследствие Веселеил изработва постоянен от дървото ситим (акациево дърво), който е обкован и отвътре, и отвън целият със злато.

1_29.jpgТеорията, че ковчегът на Завета се намира на територията на Етиопия, е добре документирана, а началото й може да бъде трасирано със сигурност поне до времето на Манасия 687- 642 пр. Хр. Преданието ни съобщава, че кивотът първо е бил пренесен в Египет на място наречено Бар а-Нешамот (Кладенец на душите), впоследствие на остров Ив (Елефантин) намиращ се по течението на р. Нил, а след това до остров Тана Киркос в Етиопия, за да стигне до църквата “Св. Мария от Сион" в Аксум. Етиопците вярват, че кивотът трябва да бъде предаден на Месия, когато Той се възцари над Сион. В своята книга пророк Йеремия (3:16) указва на времето, когато кивотът ще изчезне не само физически, но също така ще бъде и забравен от хората. Интересно е, че според едно от теченията в исляма малко преди свършека на света кивотът ще бъде намерен от Махди – месианска фигура, отъждествявана с Христос и Неговото Второ пришествие.

По информация на Adkronos, World Daily и др.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/339ux 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата