Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)
На 9 юли на тържествена церемония Румънският патриарх Даниил стана почетен доктор на Православния богословски институт „Св. Сергий” в Париж.

За церемонията замина официална делегация на Румънската православна църква, в която влизаха духовници, богослови, бивши студенти на института.

На връчването на почетната титла присъстваха духовници, представители на Румънската православна църква в Западна Европа, дипломати, деканът на института, преподаватели.

Изтъкната бе голямата роля на патриарх Даниил за възраждането на духовния живот в Румъния, отбелязани са неговите усилия за построяването на богословски училища, библиотеки, семинарии, и най-вече създаването и подкрепата на църковни медии, чрез които Евангелието достига до домовете на много румънци и ги прави съпричастни на Христовото дело.

В отговор патриарх Даниил отбеляза добрите връзки между института „Св. Сергий” и Румънската православна църква. Свидетелство за това е големият брой румънски духовници, които учат там. Той изтъкна, че богословският институт „Св. Сергий” не е нито обширен, нито се отличава с материално богатство, но той е ценен със своята мисия в света. Патриарх Даниил прочете и академична лекция на тема „Свободата и отговорността в Църквата”.

Източник: www.basilica.ro
Снимки: Orhtodoxie.com

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/339uw 

Разпространяване на статията: