Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_32.jpgПрез тази година се навършват 200 години от успението на преп. Никодим Светогорец - една от емблематичните личности на възраждането на гръкоезичните църкви, където неговите трудове са изключително популярни. Той е роден през 1749 г. на о-в Наксос (най-големия от Цикладските острови в Егейско море) с рожденото име Николай. Първоначално учи в местното училище "Св. Георги" под ръководството на архим. Хрисант, брат на св. Козма Етолийски. След това следва пет години в прочутата гръцка школа в Смирна, където поради забележителните си интелектуални качества е едновременно обучаем и обучаващ. Освен богословие изучава още философия, право, медицина, класическа филология. Владее френски, италиански и латински език. Това, което го отличава от останалите обаче, е невероятно силната му памет - Николай запаметява без проблеми огромни пасажи от Св. Писание, а по-късно и ръкописите на манастирските библиотеки на Света Гора. През 1770 г. се връща в родното си място и става секретар на местния митрополит. След пет години обаче заминава на Атон, където приема монашеско пострижение в манастира "Св. Дионисий" с името Никодим. Там той се ползва с авторитета на голям познавач на св. отци и затова получава от св. Макарий отговорната задача да редактира събрания от него светоотечески сборник "Добротолюбие" (Филокалия). Преп. Никодим пише и кратките жития в сборника, както и някои заключителни текстове. Събира и обработва житията на светите новомъченици в един сборник, наречен "Нов синаксар", издава и събрани съчинения на св. Симеон Нови Богослов, като подготвя подобен сборник и с трудове на св. Григорий Палама, който за съжаление се загубва и остава неиздаден. Събира правилата на Църквата в т. нар. "Кормчая книга" (Пидалион), където включва свои забележки и тълкувания.

Преставя се в Господа на 14 юли 1809 г. на 60-годишна възраст. На въпроса на учениците си, дали се чувства спокоен преди смъртта си, той отговаря: "Приех Христос в себе си. Как да нямам мир?" Сред основните му трудове е и този за "Постоянното причастяване със светите Господни тайни", в който той полемизира с практиката на рядкото причащаване от благочестиви подбуди.

Паметта на преп. Никодим Светогорец се чества освен на днешния ден още и през първата неделя на септември, когато се почита съборът на петте светци на Паронаксия (съчетание от имената на островите Парос и Наксос - б. р.). Св. Никодим е канонизиран през 1955 г.

Годишнината му се отбелязва с множество научни конференции и семинари в различни страни, между които се отличава международната научна конференция, организирана от Православния богословски факултет на Университета в Прешов, Словакия, на тема "Духовно и социално измерение на св. Никодим Светогорец" (12 октомври 2009 г.).

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/339uu 

Разпространяване на статията: