Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
1_47.jpgСпоред предание, което трудно може да бъде потвърдено или отхвърлено, в саудитския град Джедда се намира гробът на “майката на човечеството” – Ева. Самото наименование на града Джедда произхожда вероятно от "джадда", означаващо на арабски “баба”, което дава повод на мнозина да считат, че той носи името си в чест на библейската прамайка. Хиляди се стичат на поклонение всяка година на гроба на Ева, но според ислямския закон, действащ в Саудитска Арабия, жените нямат право да ходят на гробищата. Така по ирония на съдбата гробът на първата жена, майка на цялото човечество, е обект на поклонение само от мъже.

Интересна е историята на това място. Докато за другите големи старозаветни библейски имена съществуват по няколко места, претендиращи да бъдат свързани с раждането или смъртта им, за прамайката на човечеството – Ева, това е единственото място. И арабските, и западните историографи и пътешественици са описвали гроба, намиращ се извън стените на старата Джедда като "Евин гроб".

Ал Факихи (ІХ в.), историк от Мека, съобщава, че двама от обкръжението на Мохаммед – Ибн Аббас и Ибн Массуд са споменавали за гроба на Ева. Да припомним, че Мохаммед умира през 623 г. Роденият във Валенсия географ Ибн Джубайр (ХІІ в). в пътеписа си “Пътувания”, съобщава за древна куполна гробница, последен дом на Ева, майката на човечеството...

Сър Ричард Бъртон описва също в своето “Пътешествие до Мекка” през 1853 г. визитата си до Джедда и прословутия гроб на Ева. Любопитно е, че столицата на древното асирийско царство – Ниневия, носи името на Ева, от Нин-евех – светата госпожа Ева. Според някои тълкуватели свещената тетраграма YHWH – ЯХВЕ идва от еврейския корен HWH, означаващ “живот” и “жена”, което транслитерирано с латински букви е EVE...

Днес гробът вече не съществува. Не е известно дори кога и защо е разрушен. Не съществува нищо, което дори да насочва към мястото, където е бил – според уахабизма, (ислямското течение господстващо в Саудитска Арабия) освен че е забранено жени да посещават гробищата, не се позволява гробовете да бъдат маркирани по какъвто и да е начин. Единственото указание за това, че сте на правилното място, е табелата на входа на гробищата, указваща, че тук някъде се намира “гробът на Ева”.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3333y 

Разпространяване на статията: