Мобилно меню

4.9542857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (175 Votes)

Screenshot 2024 01 26 114805Разследване срещу ключови фигури в управлението на Пражката архиепископия (Православна църква на Чешките земи и Словакия) доведе до тяхното отстраняване от постовете, които заемат от години.

Разследването на властите е срещу Пражкия архиепископ Михаил (Дандар) за прехвърляне на църковни имоти на частно лице и започна в края на миналата година. Уволнени обаче са неговият секретар Игор Стрелец, смятан за негова дясна ръка и „сив кардинал“ в архиепископията, както и председателят на Епархийския съвет о. Ян Беранек. Официално беше заявено, че отстраняването им се дължи на „одит“ и необходимостта от „реформи за подобряване на работата на епархията“. Освен тях трима свещеници са отстранени от заеманите длъжности на архиерейски наместници.

Игор Стрелец, който е светско лице, отговаряше за „руските връзки“ в Църквата на Чешките земи и Словакия. Според статия на местното издание на „Свободна Европа“ Пражката епархия поддържа тесни връзка с Москва – много от клириците са учили в Русия, а по-късно са получавали скъпи подаръци от Кремъл и патр. Кирил под формата на вили и финансиране на различни проекти. Например, през 2011 г., когато изтича договорът за наем на резиденцията на Пражкия архиепископ в Прага, Московският патриарх „подарява по братски“ двуетажна сграда, където и до днес се помещава администрацията на местната архиепископия.

Архиеп. Михаил Дандар и Стрелец са имали тесни връзки с Русия от много години и в миналото са били служители на чехословашката служба за сигурност, еквивалент на КГБ. Стрелец е работил в отдела за контраразузнаване, а Михаил Дандар е живял няколко години в СССР, като през 1969 г. получава диплома от Ленинградската духовна академия и през същата година е вербуван от чешките тайни служби с псевдоним „Миша“. Ръкоположен е от Ленинградския митрополит на РПЦ Никодим (Ротов) и е изпратен да служи в руска църква в Дрезден, Германия.

Screenshot 2024 01 26 120842Дълги години дясна ръка на архиеп. Михаил беше Игор Стрелец – човек без богословско образование, но с тесни връзки с Русия, благодарение на които финансира проекти на тази силно зависима от Москва поместна църква. Той спонсорира издателската дейност на епархията, на негово име е регистриран сайтът на Православната църква на Чехия и Словакия. Той организира и плаща вътрешните и задгранични пътувания на църковните йерарси. Тези дейности се извършват чрез акционерното дружество „Чешки национален културен фонд“, чийто собственик е той. То пък се финансира от руския бюджет. Чешките медии уличиха Стрелец в бизнес отношения със санкциониран близък до Кремъл бизнесмен.

През юли 2023 г., на фона на войната, започната от РФ в Украйна, Пражкият архиепископ участва в среща с представители на мотоклуба „Нощни вълци“. Членовете на мотоклуба и техният лидер са под санкции заради близките си връзки с Владимир Путин и подкрепата им за войната в Украйна. На въпрос защо чешкият православен йерарх присъства на среща с руските рокери, помощник-ръководителят на Пражката епархия Стрелец, организатор на събитието, каза, че срещата е посветена на паметта на загиналите по време на Първата световна война. Тези връзки на чешкото духовенство с Русия бяха остро критикувани от местните вярващи, което беше широко отразено в чешките светски медии.

Сред проблемите на Православната църква на Чехия и Словакия, които от време на време стават известни на широката общественост, са главно имотните въпроси. През май 2022 г. стана известно за огромния дълг на тази църква. Оказа се, тя не е внасяла пари за своите служители в държавната здравноосигурителна система в продължение на десет години. Поради това е конфискувана известна част от имуществото на църквата. Тя е задлъжняла, въпреки че Чешката република прие закон за реституцията през 2013 г., според който бюджетът изплаща пари на църкви, загубили имущество в резултат от национализация по време на комунистическото управление в Чехословакия, в качеството на компенсация за репресиите. По силата на това решение Православната църква на Чехия и Словакия получи повече от 300 млн крони (ок. 16 млн долара). В момента чешките правоохранителни органи разследват два случая, в които, според разследването, архиеп. Михаил (Дандар) е присвоил църковно имущество.

Според преброяване от 2021 г. православните християни в Чешката република са 40 000. Техният брой се увеличи значително след началото на руската война в Украйна заради многото бежанци.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ddxfc 

Разпространяване на статията: