Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
1_41.jpgМощите на преп. Серафим Саровски ще бъдат изпратени в Гърция, където ще бъдат изложени за поклонение на вярващите в продължение на месец. Съобщението за това събитие бе направено днес от о. Григорий Пигалов, настоятел на храма "Панагия Сумела" (св. Богородица Сумелийска) в северния район на Атина (Ахарни). Информацията беше потвърдена и от посолството на Русия в Атина.

“С благословението  на патриарх Алексий ІІ за първи път мощите на преп. Серафим Саравски ще бъдат изнесени извън пределите на Русия”, каза о. Григорий. По думите на отеца, от 30 септември делегация на Гръцката православна църква ще бъде в Дивеево, където в Троицкия събор (мястото на постоянното пребиваване на мощите) ще бъде извършено богослужение, а после с кръстно шествие ще бъде изнесена раклата с десницата на светеца. Специален самолет ще ги превози до Атина.


На 3 октомври мощите на светеца ще бъдат тържествено посрещнати на летището в Атина от  митрополита на Месогио Николай, заместник министъра на външните работи на Гърция Т. Касамис и други официални лица. След това мощите ще бъдат тържествено посрещнати в храм св. вмч. Трифон от архиереи на Гръцката и други поместни православни църкви. Пет дни мощите ще престоят в храм св. вмч. Трифон, а след това до 2 ноември ще се намират за поклонение в храма "Панагия Сумела".

ИТАР-ТАСС


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33334 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата